xcounter
#

Західні фахівці в шоці від вібрацій російських Ка-52 та дивуються як його взагалі запустили у серію

Ка-52 армії РФ
Ка-52 армії РФ
158981

Реальні подробиці експлуатації Ка-52 армії РФ викликали на заході подив, бо з такою проблемою він не мав шансу піти у серійне виробництво

Один з вкрай цікавих епізодів з реальною експлуатацією Ка-52 в армії РФ, на який звернув увагу Defense Express у середині квітня, викликав підвищений інтерес у західних фахівців.

Мова йде про підвищену вібрацію крил та пілонів, яка спостерігається у Ка-52 під час режиму близького до зависання, зокрема саме такий момент потрапив на відео рашиських пропагандистів, які знімали посадку вертольоту.

Читайте також: ППО армії РФ у Сирії з С-300 обстріляла бойові літаки Ізраїлю - ЗМІ

Відомий портал Warzone опитав декількох авіаційних фахівців, які прокоментували цей епізод і висловили свої припущення щодо цього відвертого недоліку Ка-52. А також оцінили, наскільки це реально впливає на боєздатність.

Зазначається, що така вібрація пов'язана з частотою обертання гвинтів, які утворюють вертикальне вібраційне навантаження, яке, скоріш за все викликає резонансні коливання. Таке коливання має критичні ефекти на саму конструкцію крила, всіх систем які в ньому розміщені, а також озброєння.

Ка-52
Вібрація може негативно впливати на всю конструкцію вертольота

В першу чергу будуть страждати електроніка та інші компоненти керованих ракет, зокрема протитанкових "Вихрь" та ПЗРК "Игла". Це призводить до значного зменшення строків експлуатації ракет. За словами одного з фахівців мова може йти про зменшення реальних строків експлуатації озброєння у 10 разів. А також вказав на ще одинфактор, який перетворює ракети на бомби уповільненої дії.

"Схоже на те, що вони нічого не чули про демпфірування. Окрім прямого впливу на точність це значно зменшує строк експлуатації озброєння. Таким чином, ракета, яка розрахована на 100 годин перебування у польоті, вийде з ладу вже через 10 годин. До того ж всі вібрації шкідливі не тільки для електроніки, вони можуть спричинити більшу чутливість вибухових речовин", - висловив свою думку неназваний вертолітник-випробувач, який має безпосередній досвід з дослідження проблем експлуатації підвісного озброєння.

Ка-52
Між "парадною" та реальною бойовою експлуатацію - прірва

Він також додав, що прийняття вертольоту з такою проблемою у західних арміях неможлива: "ми гарантовано не дали б дозвіл на експлуатацію, якби побачили подібне". Також цей фахівець додав, що проблема може бути значно ширшою та глибшою за озброєння та торкатись самого крила, пілонів та з'єднань.

Водночас один з фахівців заявив, що особисто у 90-х роках особисто спостерігав за демонстраційним польотом Ка-52 на випробувальному майданчику КБ "Камов" і таких вібрацій не помітив. З боку Defense Express зазначимо, що у єдиний вертоліт Ка-52, який тоді існував був дослідний Ка-52, який міг критично відрізнятись від того, який у 2010-х роках запустили у виробництво.

Ка-52
Дослідний Ка-52

Також західні фахівці висловили спільну думку, що рівень вібрації напряму залежить від ваги навантаження. Зокрема у бойовій експлуатації на Ка-52 підвішують додаткові паливні баки, в той час, коли на всіх демонстраційних польотах цей вертоліт літає зі значно меншим "підвісом".

Ще один вертолітник висловив припущення, що справа в незадовільному балансуванні лопатей. Цей процес на звичайних вертольотах займає години технічного обслуговування, а наскільки це складно зробити на співвісній схемі - уявити доволі важко. Водночас балансування лопатей є однією з умов безпечної експлуатації.

Зазначимо, що реальне бойове використання Ка-52 поки цікаве тим, що він прострілюються з 7,62-мм кулемета, збивається з ПТРК "Стугна", при цьому не більш-менш регулярно, а також кидається екіпажем при першій же можливості.

Читайте також: Чи є в України гроші для ОПК у воєнний час та який напрямок має стати проривним для відбудови "оборонки"