xcounter
#

ЗСУ продовжать отримувати чеські "шахедобійки" Viktor та модернізовані танки від Excalibur Army

6279
Т-72EA (всі фото: Excalibur Army)
Т-72EA (всі фото: Excalibur Army)

У Excalibur Army оголосили замовлення, які зараз виконують, частина з них напряму пов'язана з Україною, зокрема САУ Dita

Чеська оборонна компанія Excalibur Army у своєму звіті розкрила поточний стан замовлень, які виконує у поточному році й частина з них на пряму торкається України. Про це йдеться у річному звіті компанії за 2023 рік, який був опублікований лише сьогодні, 21 серпня 2024 року, хоча дата підписання - 24 квітня 2024 року. З боку Defense Express зазначимо, що це стандартна практика, наприклад звіт за 2022 рік чеська компанія опублікувала у червні 2023 року.

Excalibur Army вказала, що у 2024 році виконує постачання зенітних протидронових систем Viktor, модернізованих танків Т-72 та БМП, автомобільних мостів AM 70, евакуаційних машин TREVA-30, значну кількість 155-мм САУ Dita.

Читайте також: РФ остаточно загнала рештки Чорноморського флоту у Новоросійськ та перекрила вхід іржавими баржами (фото)

І хоча їх отримувачі не вказані, але єдиним отримувачем Viktor є Україна, більше цю систему, яка постачається за рахунок донорської та волонтерської допомоги, ніхто не використовує. Хоча Viktor виявився доволі вдалим рішенням для боротьби із дронами типу Shahed-136.

Viktor
Viktor

Також лише Україна отримає від Excalibur Army модернізовані танки Т-72. Ще на рівні листопада 2022 року США та Нідерланди замовили оновлення спочатку 90, а потім 120 танків, які почали надходити з 2023 року. Можливо частина з них не була поставлено ще у 2023 і перейшла на 2024 рік, а можливо мова йде і про отримання додаткових замовлень. Тим паче, що у компанії заявляли, що можуть випускати один модернізований танк раз на чотири дні, при тривалості технологічного циклу у 66 днів.

Аналогічна ситуація стосується і БМП, роботи над ремонтом та відновленням яких потрапляли у кадри, але не сильно афішувалась й також вочевидь на пряму пов'язана із постачанням цих бронемашин до ЗСУ. Варто нагадати, що у 2018 році постачання до України близько 200 таких машин за загальною ціною у 41 млн доларів (тобто по близько 205 тисяч доларів зі БМП) викликало цілий скандал та загрожувало зривом імпортного контракту.

Щодо постачання новітніх самохідних артустановок Dita, то це можуть бути виконання контракту для України, бо у лютому цього року Нідерланди замовили виробництво для ЗСУ дев’яти таких САУ. А також для Азербайджану, який нібито замовив 70 одиниць.

Звісно Excalibur Army буде виконувати роботи для збройних сил Чехії, зокрема братиме участь у постачанні 62 САУ Caesar від Nexter та 246 БМП CV90 від BAE Systems. Щодо Caesar, то враховуючи профіль компанії мова йде про бронювання шасі Tatra. А участь у виробництві CV90 пов'язана із тим, що виробництво цих БМП у Чехії буде проходити на умовах широкої локалізації. Також це доволі довготривалі контракти, бо робота над Caesar розраховано до 2026 року, а над CV90 до 2026 року.

А загалом компанія задекларувала значне збільшення об'ємів і у 2023 році реалізувало продукції та послуг на 18,7 млрд чеських крон (745 млн євро), проти 13,5 млрд чеських крон (538 млн євро) у 2022 році. Також компанія розвиває свої виробничі потужності й у 2025 році має запуститися нова ділянка на якій буде працювати близько 200 фахівців, а це третина від поточної кількості робітників.

Читайте також: ССО України показали, як знищували понтони ворога на Курщині: не лише дрони, а й HIMARS (відео)