xcounter
#

Деталі атаки авіабази "Саваслейка" з МиГ-31К, які були захищені лише шинами, коли навіть знищення палива вже критичне (оновлено)

МиГ-31
МиГ-31
130249

На атакованій авіабазі "Саваслейка" було лише формальне ППО, а носії Х-47 "Кинжал" стояли просто неба, але навіть просто знищення запасів палива - вже про дуже важливу деталь МиГ-31К

У ніч на 14 серпня Україна завдала нову серію результативних ударів по російських аеродромах РФ. Серед цілей були авіабази під Воронежем, Борисоглєбськом та відома кожному українцю російська авіабаза "Саваслейка" у 650 км від кордону, з якої регулярно підіймаються Миг-31К носії Х-47 "Кинжал".

Але тепер є обґрунтована надія, що вильоти з неї для ворога будуть ускладнені. Про це говорить відео з місця подій, де мешканець російської глибинки бідкається на те, що російське ППО цього вкрай важливого аеродрому не може збити навіть один ударний дрон.

Читайте також: РФ показала катер-камікадзе "Мурена-300С", на якому було помічено антену від Starlink

Причина доволі банальна - на авіабазі "Саваслейка" за всю протиповітряну оборону, вочевидь, відповідає лише зенітки типу ЗУ-23-2 та кулемети. Роботи більш потужних засобів - не зафіксовано. На відміну від результатів удару. Зокрема супутниковий сервіс NASA показує пожежу у районі розвантаження та зберігання паливно-мастильних матеріалів.

Саваслейка удар

А коли мова йде про МиГ-31, то слід згадати про те, що він використовує доволі специфічне паливо - керосин Т-6. Це спеціальне важке термостабільне паливо, яке призначене для виконання надзвукових польотів на великій висоті, при яких керосин нагрівається до 100-150 градусів. Формально для МиГ-31 допускається використання інших палив, наприклад, найбільш поширеного керосину РТ, але з відповідними обмеженнями на режими польоту. Наприклад, без надзвукових висотних польотів, а без них запуск Х-47 "Кинжал" неможливий.

Варто додати, що керосин Т-6 у РФ використовується лише у МиГ-31 і є унікальним видом палива спеціально для нього. Раніше його також використовував МиГ-25, але ця машина давно знята з експлуатації. Ще одним таким видом палива є Т-8Б, яке використовується у Ту-160. Ці палива виробляються із певних видів нафти та далеко не на кожному НПЗ.

МиГ-31 паливо

Тобто навіть ураження запасів палива, як і частини паливної інфраструктури аеродрому, вже доволі суттєвий результат. І тепер питання базування на цій авіабазі МиГ-31К під питанням. Це звісно не означає те, що ворог не зможе перемістити літаки на інший аеродром, але у будь-якому випадку це про додаткові ускладнення для ворога. Також слід зазначити, що "Саваслейка" - аеродром на якому базуються не лише МиГ-31К, а й МиГ-31БМ, які є перехоплювачами і вона використовується, як центр навчання пілотів.

Варто нагадати, що сервіс NASA фіксує саме пожежі, а не вибухи. Тобто ураження літаків він не зафіксує. Особливо, якщо мова йде про те, що українські дрони були оснащені бойовими частинами із повітряним підривом. Саме вони є ідеальними для знищення літаків на відкритих майданчиках. А саме так МиГ-31 у РФ і зберігаються, бо для них укриттів на аеродромі "Саваслейка" не було.

Саваслейка миг-31К
МиГ-31К на авіабазі "Саваслейка" (Google Eath)

І станом на 30 червня 2024 року, а саме таким днем датований цей знімок на сервісі Google Eath, МиГ-31К були захищені лише шинами.

Оновлено:

Згодом з'явились супутникові знімки наслідків атаки, які опублікували "Схеми", "Радіо Свобода". Зафіксована руйнація будівель складу ГСМ та сліди від полум'я. Але, на жаль, про масштабну пожежу, яка повністю знищила всю паливну інфраструктуру авіабази - не йдеться.

Читайте також: Узбекистан поверне в стрій літаки, які в 2021 році втекли з Афганістану