xcounter
#

Узбекистан поверне в стрій літаки, які в 2021 році втекли з Афганістану

17975
U-28A Draco
U-28A Draco

Йдеться про літаки Pilatus PC-12NG, всього Узбекистан хоче повернути в експлуатацію шість таких машин

Міністерство оборони США минулого тижня оприлюднило інформацію про новий контракт для компанії Sierra Nevada має відновити у стрій вантажні літаки Pilatus PC-12 війська Узбекистану, у рамках якого також мають бути проведені роботи з технічного обслуговування, і також контракт включає логістичну підтримку.

Сума угоди озвучена на рівні 64,236 млн доларів, у рамках контракту компанія має провести роботи для шести літаків Pilatus PC-12 узбецького війська.

Читайте також: Узбекистан має 12 МіГ-29 в строю та 26 Су-27 на зберіганні, хоче Rafale

Повідомляється, що всі роботи будуть проведені безпосередньо в Узбекистані, терміни виконання робіт - до 7 серпня 2027 року, тобто три роки. Завдяки цьому контракту Ташкент планує розширити власні можливості з виконання різних завдань - вантажних та пасажирських перевезень, розвідки тощо.

Щодо Pilatus PC-12

, то нагадаємо, що йдеться про одномоторний турбогвинтовий літак, який випускає швейцарська компанія Pilatus Aircraft, станом на 2023 рік повідомлялося про поставку 2000-го літака.

Передусім ця машина використовується для корпоративних перевезень, але низка країн використовує їх для військових цілях, зокрема у США літак експлуатується силами спецоперацій під позначенням U-28A Draco для проведення розвідки.

Щодо Узбекистану, то тут може виникнути питання, а звідки ж військо цієї країни має на озброєнні Pilatus PC-12, бо відомо, що ці літаки експлуатує авіакомпанія Uzbekistan Airways, використовуючи їх як бізнес-джети.

Але тут варто згадати історію ще за 2021 рік, коли десятки літаків та гелікоптерів афганського війська фактично втекли з країни і "передислокувалися" на аеропорт Термеза в Узбекистані.

Тоді ж були поширені супутникові знімки, на яких можна було роздивитися 22 літаків і 26 гелікоптерів - таку ж кількість літаків офіційно озвучив й Узбекистан, повідомивши про "вимушену посадку". З них 11 літаків - це якраз розвідувальні Pilatus PC-12NG.

Ця версія була вперше офіційно представлена у 2007 році, літак отримав потужніші двигуни Pratt & Whitney PT6A-67P, а також скляну кабіну та інші зміни.

Читайте також: 2,6 млрд доларів за два літаки, але деталі в секреті: Boeing та ПС США нарешті погодили ціну на E-7A Wedgetail