xcounter
#

2,6 млрд доларів за два літаки, але деталі в секреті: Boeing та ПС США нарешті погодили ціну на E-7A Wedgetail

18346
Художнє зображення американського E-7A Wedgetail
Художнє зображення американського E-7A Wedgetail

Зрештою ціна на літаки виросла більш ніж вдвічі, а терміни поставки зсунулися вправо - втім, схоже, що у ПС США зрештою залишилися задоволені отриманим результатом

Минулого тижня американська компанія Boeing офіційно повідомила, що нарешті погодила з оборонним відомством США ціну на програму швидкого протипування літаків дальнього радіолокаційного виявлення (AWACS) E-7A Wedgetail. "Це відкриває шлях до постачання двох оперативно репрезентативних прототипів систем озброєння E-7A", - йдеться у повідомленні компанії. Відзначається, що сума контракту становить 2,56 млрд доларів.

Виробництво має стартувати у 2026 фінансовому році, постачання двох літаків заплановане на 2028 рік. До того часу, поки американське військо не озброїться новими машинами, воно буде й надалі експлуатувати літаки E-3, як наголошують у Boeing.

Читайте також: Boeing хоче в цьому році рекорд по ГСН для ракет Patriot, і це важлива деталь
літак ДРЛВ (AWACS) E-7 Wedgetail
Фото - U.S. DoD

Разом з тим, ця новина цікава передусім тим, що Пентагон та Boeing нарешті завершили досить важкі та тривалі перемовини - нагадаємо, що контракт на постачання перших двох машин E-7A Wedgetail був укладений ще у березні 2023 року, тоді йшлося про суму угоди у 1,2 млрд доларів і терміни передачі у 2027 рік.

Але згодом Boeing буквально почав "викручувати руки" Пентагону вартістю нового літака AEW&C E-7 Wedgetail, причому ймовірно компанія пішла на такий крок через свій негативний досвід по декількох контрактах на умовах фіксованої ціни з оборонним відомством США - і тут компанія мала перевагу в тому, що Пентагон не мав інших варіантів із заміни E-3 Sentry.

Втім, схоже, що у Boeing під час перемовин аж настільки накручували ціну на нові літаки, що ПС США зрештою залучили до перемовин Шая Ассада, екс-посадовця Пентагону, який відомий як доволі жорсткий та вмілий перемовник, про це стало відомо наприкінці липня цього року.

Відео ілюстративне

Водночас, як наголошують у виданні Breaking Defense, що в Boeing, що у ПС США відмовилися розкривати детальну інформацію про те, що ж входить у погоджену сторонами ціну. У службі наголосили, що дані про вартість є "нетехнічною конфіденційною інформацією.

Відомо, що під час перемовин повітряні сили США вирішили змінити вимоги до літаків, тому машина має бути вироблена у специфічній версії з відкритою архітектурою управління польотами, удосконаленим супутниковим зв’язком тощо.

І також йдеться про те, що хоч ціна і виросла більш ніж вдвічі (з 1,2 млрд у 2023 до 2,6 млрд у 2024), голова закупівель ПС США Ендрю Хантер заявив, що "тут є заслуга Boeing і постачальників" - мовляв, вони "добре попрацювали над зниженням вартість програми швидкого прототипування" - з огляду на це виходить, що ціна, яку заломила Boeing, могла бути значно вище погодженої планки у 2,6 млрд доларів.

Читайте також: Модернізація B-52 йде не так, як хотілося б, і ПС США знову залучають перемовника, який "збивав" ціну на E-7