xcounter
#

Модернізація B-52 йде не так, як хотілося б, і ПС США знову залучають перемовника, який "збивав" ціну на E-7

3178
Фото - U.S. Air Force/Paul Shirk
Фото - U.S. Air Force/Paul Shirk

Про те, що проєкт оновлення бомбардувальників B-52 має "підводні камені" повідомлялося ще на початку року, а зараз випливли нові деталі

Повітряні сили США мають масштабний план модернізації своїх стратегічних бомбардувальників B-52, щоб ці машини могли виконувати завдання аж до 2060-х років, і вже на початку року відзначалося, що програма може зірватися через те, що згідно з проведеним аудитом у службі не відстежили як слід, які ж запчастини є в доступі до цих бомбардувальників.

Тепер у службі розкривають нові подробиці щодо програми, які свідчать про наявність затримок і зростання витрат у проєкту модернізації B-52 Stratofortress, і це стало причиною, щоб Повітряні сили США залучили фахівця, який буде проводити перемовини з Boeing - йдеться про Шая Асада, який нещодавно був залучений до інших перемовин з цією компанією, щоб вона не накрутила ціну на E-7 Wedgetail.

Читайте також: Одразу 30 літаків B-52 можуть знову стати носіями ядерної зброї

Як нагадують у виданні Breaking Defense, є дві великі програми модернізації бомбардувальників B-52. Перша стосується заміни двигунів і має назву Commercial Engine Replacement Program (CERP) - у 2021 році після десятиліть очікувань було обрано постачальника двигунів для цих бомбардувальників, ним стала компанія Rolls-Royce з двигунами F130.

Щодо двигунів ситуація наступна - вартість зросла з 12,5 млрд до 15 млрд доларів, але показник ще може змінитися (ймовірно, передусім у більшу сторону). По термінах ситуація наступна - введення в експлуатацію перенесена аж на три роки, до 2033.

Це пов’язано також із тим, що у рамках програми переглянули вимоги до конструкції повітрозабірника двигуна - тому виникла потреба знову проводити тестування в аеродинамічній трубі, і відповідно вплинуло на подальше перенесення строків проєкту.

Також важливим є той факт, що зараз терміново треба шукати способи, як подовжити термін служби наявних двигунів на B-52, оскільки якщо програма нових затримається, може банально виникнули серйозна прогалина - наприклад, вже у 2027 році за попередніми прогнозами у парку бомбардувальників може виникнути проблема з доступністю.

Друга програма - Radar Modernization Program (RMP) - призначена для модернізації радарів, витрати на яку зросли з 2,3 млрд доларів до 3,3 млрд, а для деяких компонентів терміни виробництва зросли з 18 до аж 30 місяців згідно з останніми оцінками служби.

З боку Boeing, щоб врятувати програму модернізації літаків, у компаній вирішили винайняти нових співробітників, зокрема йдеться про фахівця, який буде курувати обидва проєкти - і двигунів, і радари - та працюватиме над тим, щоб пришвидшити реалізацію програми.

Читайте також: Скільки коштує підготовка пілота на F-16, A-10 та B-52 в цінах 2018 та 2023 років