xcounter
#

ВПС США довелось залучити жорсткого перемовника, щоб Boeing не накрутила ціну на E-7 Wedgetail

14403
E-7 Wedgetail, фото - DoD US
E-7 Wedgetail, фото - DoD US

Чому американським військовим довелось залучити саме такий інструмент

Щоб домовитись про більш вигідні умови "прототипування" та придбання новітніх літаків радіолокаційного дозору E-7 Wedgetail на заміну заслуженим E-3 Sentry, військово-повітряним силам США для перемовин із корпорацією Boeing довелось залучати екс-чиновника Пентагону на ім’я Шай Ассад, котрий має славу жорсткого перемовника.

Хоча обидві сторони планують лише в серпні досягнути остаточних домовленостей по темі придбання E-7 Wedgetail, тут уже важливим є сам факт того, що американським ВПС вдалось залучити вмілого переговорника, котрий знайшов аргументи для Boeing, щоб там перестали накручувати ціну.

E-7 Wedgetail Австралії, фото - DoD US

Про цей цікавий факт в своїй публікації розповідає портал Defence One. Автори видання пишуть, що у цій історії вибір упав на Шая Ассада саме тому, що він має відповідний профільний досвід, як у перемовинах з американськими оборонними корпораціями вміло "збивав" ціну на їх продукцію.

Якщо конкретніше, то там наводиться епітет, що цей чиновник під час роботи в Пентагоні зекономив американським платникам податків буквально сотні мільйонів доларів на продукцію корпорацій Boeing та Lockheed Martin. Окремо цікаво у цій історії виглядає також і те, які епітети були вжиті, щоб показати, що обидві сторони у перемовинах по E-7 Wedgetail таки досягли згоди.

Мовляв, представникам ВПС США було "складно одразу досягнути домовленостей" з Boeing, бо в пропозиції корпорації була "неочікувана кількість одночасних інженерних робіт", що суттєво здорожчувало остаточну вартість робіт.

Британські Boeing-737 в процесі конверсії на E-7 Wedgetail для Королівських ВПС Великої Британії, грудень 2022 року, зображення - UK Defence Journal

Але, мовляв, у цій історії треба "віддати належне представникам Boeing" в тому, що вони зуміли "швидко загострити олівці" та "швидко виконали свою роботу", щоб знизити остаточну вартість своєї пропозиції. Тим більш, вони були вмотивовані "можливістю продати E-7 Wedgetail іншим країнам НАТО".

Зазначається, що загалом ВПС США хочуть придбати 26 нових E-7 Wedgetail у проміжку до 2033 року, а "загострювати олівці" довелось у питанні про поставку перших двох літаків цього типу, які б мали виступити своєрідним "прототипом" і для американських військових, і для промисловості також, тому власне й була мова про "прототипування".

На цей момент E-7 Wedgetail використовують Австралія, Туреччина та Південна Корея, черговим експлуатантом готується стати також Велика Британія. Хоча у випадку із ВПС США порядок цифр поки що не уточнюється, тут можемо взяти як ілюстрацію приклад тих же британців, які планували спочатку купити п’ять літаків цього типу по 396 мільйонів доларів за одиницю, але потім довелось скорочувати план до трьох літаків по 890 мільйонів доларів за одиницю.

Раніше Defense Express розповідало також про те, що Пентагон заплатить $2,4 млрд консультантам за поради, як будувати по три атомні субмарини на рік.