xcounter
#

Пентагон заплатить $2,4 млрд консультантам за поради, як будувати по три атомні субмарини на рік

15557
Субмарина типу Virginia під час будівництва на стапелі
Субмарина типу Virginia під час будівництва на стапелі

Американське оборонне відомство уклало доволі специфічний контракт, вартість якого дещо складно пояснити

Консалтингова компанія Deloitte Consulting отримала контракт від Пентагону вартістю 2,4 мільярди доларів на роботу по темі розширення промислової бази для побудови атомних підводних човнів для ВМС США. Тривалість цього контракту прописана в один "базовий" рік та ще чотири "опціонні" роки.

Підрядника по консалтинговим послугам Пентагон обирав на тендері, але інші учасники цього змагання не розкриваються. Як і власне мотив, чому американське оборонне відомство вирішило залучити цивільну консалтингову компанію для вирішення проблем такої специфічної галузі ОПК, як будівництво атомних човнів.

Читайте також: Пентагон заплатить $2,4 млрд консультантам за поради, як будувати по три атомні субмарини на рік

Портал Defence One в своїй публікації уточнює, що в рамках свого контракту з Пентагоном Deloitte має вирішити одразу кілька завдань. Перше із них – це пункт про «розвиток робочої сили», тобто найм персоналу в достатній кількості та його відповідне навчання.

Крім того, консультанти мають заодно напрацювати рішення по тому, як вдосконалити ланцюжки поставок матеріалів, вузлів та агрегатів, і заодно – як вписати завдання по розвитку промислової бази по виробництву атомних субмарин в загальний контекст регіонального розвитку США.

Іншими важливими пунктами контракту є інфраструктура кораблебудівних підприємств, розвиток ланцюжків поставок та "стратегічний аутсорсинг".

Як було сформовано ціну на цей контракт, не уточнюється, і на цьому тлі не зрозуміло, на що саме братиме і витрачатиме ці 2,4 мільярди доларів консультанти з Deloitte Consulting.

Але при цьому вказується, що в результаті їх роботи американська промисловість має вийти на стабільні показники виробництва в 3 атомні субмарини на рік. Для порівняння – вартість однієї багатоцільової субмарини класу Virginia станом на березень 2021 року складала ці самі 2,4 мільярди доларів, на даний момент цей показник може сягати й майже 4 мільярдів доларів.

Читайте також: Можна поставити компактний лазер на танк, щоб "сліпити" дрони, тим більш уже є відповідна база