xcounter
#

Можна поставити компактний лазер на танк, щоб "сліпити" дрони, тим більш уже є відповідна база

9839
Ілюстративне фото від Генштабу ЗСУ, літо 2023 року
Ілюстративне фото від Генштабу ЗСУ, літо 2023 року

Цікавий можливий засіб захисту бронетехніки буквально лежить на поверхні, про що варто написати

Повномасштабна війна РФ проти України є в тому числі "гонкою", як розвиваються ударні БПЛА, і як на цьому тлі змінюються засоби захисту бронетехніки, при чому в обох учасників війни. Якщо починали від умовних "мангалів", то тепер змагання йде в тому числі й в площині розвитку бортових станцій радіоелектронної боротьби.

Автори порталу The War Zone тут запропонували ще цікавішу концепцію - ставити на танки малогабаритні лазери, які б могли "засліплювати" оптичні елементи систем наведення ударних безпілотників з тим, що зменшувати ефективність використання цього виду озброєння.

Читайте також: Україна має тотальний дефіцит зенітних ракет - про FPV-дрони проти БПЛА тепер говорять на найвищому рівні

Для початку окреслимо такий важливий момент – російські окупанти теж уважно вивчають усі публікації в західних ресурсах, тому все, що буде викладене нижче, це буде не про "підказувати окупантам", а скоріше про "нам це треба якнайшвидше". А далі перейдімо до основної частини в цьому питанні.

Автори видання пропонують таку концепцію – не обов’язково ставити на бронетехніку потужні лазери, які б могли буквально пропалювати безпілотники противника, можна поставити малопотужні лазерні установки, які б могли буквально засліплювати дрони ворога, і це уже був би гарний засіб активного захисту.

Тим більш, що в даному випадку не треба вигадувати щось нове, можна взяти уже наявні конструктивні рішення та їх інтегрувати. Наприклад, збройні сили США мають в своєму розпорядженні компактні лазерні осліплювачі, деякі з яких можна кріпити на стрілецьку зброю, перелік таких установок можна побачити на інфографіці нижче.

Або ж – можна звернути увагу на систему захисту Terra Braven для бронетехніки від BAE Systems, котра штатно призначена для протидії протитанковим ракетам, але в теорії ТТХ цієї системи дозволяють протидіяти й безпілотникам також.

Ще як варіант – можна згадати про авіаційні установки оптичної протидії (DIRCM), котрі також використовують лазерний промінь.

Terra Braven для від BAE Systems

Автори TWZ як приклад технологічної бази згадали також радянські системи "Штора-1", що встановлювались на Т-80 і Т-90. Від Defense Express вважаємо за потрібне згадати й те, що в 2017-2019 роках російські загарбники на Сході України проти наших захисників використовували також і лазерні пристрої під назвою ПАПВ, призначені для протидії снайперам.

Цілком можливо, що описаний вище формат боротьби проти російських БПЛА цілком знайде місце в бойових порядках Сил оборони України.

Радянський лазерний прилад ПАПВ, зображення з відкритих джерел
Читайте також: Завод в РФ запатентував копію дрона-камікадзе Qasef, який "світився" у єменських хуситів