xcounter
#

Boeing почав "викручувати руки" Пентагону вартістю нового літака AEW&C ​E-7 Wedgetail

E-7 Wedgetail​ (всі фото: DoD US)
E-7 Wedgetail​ (всі фото: DoD US)
4499

​E-7 Wedgetail має замінити у США парк E-3 Sentry​, й Пентагон хоче мати 26 цих літаків AEW&C у строю до 2032 року

Американський оборонний гігант Boeing та Пентагон ведуть дуже складні перемовини щодо ціни на новий літак AEW&C E-7 Wedgetail на базі літака B-737, які мають замінити E-3 Sentry.

Держсекретар Френк Кендал, якого цитує Breaking Defense, прямо зазначив, що "дійти згоди вдається з великими складностями", але ані у Вашингтоні, ані у Boeing поки не хочуть поступатися.

Читайте також: Як найкраще збивати ракети і дрони єменських хуситів - у ВМС США роблять свої висновки

Причиною цього вочевидь є не дуже стабільне фінансове становище Boeing, який декілька разів "обпікся" на контрактах з Пентагоном на умовах фіксованої ціни. Зокрема розробка та постачання T-7A Red Hawk - потягнули на 1,3 млрд доларів збитків, а заміна президентського літака Air Force One на 0,5 млрд доларів. А на це накладаються збитки у 1,2 млрд доларів на розробці B-21 Raider, хоча вони мають бути компенсовані вже під час серійного виробництва.

E-7 Wedgetail
E-7 Wedgetail ПС Австралії

Це вже змусило Boeing відмовитись від розробки заміни літака "судного дня" E-4B Nightwatch - повітряного командного пункту, який призначений для порятунку верхнього ешелону керування США в умовах ядерної війни.

Водночас E-7 Wedgetail для Boeing є певним козирем. По-перше, у США немає очевидних альтернатив заміни E-3 Sentry. По-друге, розробка цієї машини йшла на умовах договору 2023 року "невизначеної контрактної дії" (undefinitized contract action - UCA), за яким ціна узгоджується вже по ходу виконання контракту.

Останнє було обрано через те, що Пентагон хоче отримати до 2032 року повноцінний парк з 26 літаків E-7 Wedgetail. Тому Boeing мав доволі швидко створити два перших прототипи, вартість яких зараз й обговорюється.

Й скоріш за все цінник, який виставляє Boeing не влаштовує Пентагон. Бо формально сам E-7 Wedgetail вже розроблений, хоча версія для США цілком могла мати певні особливості, але навряд вони були співставні з розробкою машини з нуля.

E-7 Wedgetail

Загалом E-7 Wedgetail здійснив свій перший політ ще у 2004 році та за цей час отримав ряд контрактів - для Австралії, де вони у строю з 2010 року, Кореї - з 2011 року, Туреччина - з 2014 року, а також замовлені Великою Британією.

Зазначимо, що для Лондона за контрактом 2019 року п'ять E-7 Wedgetail мали обійтись у 1,98 млрд доларів, але вже на рівні 2023 року загальні витрати збільшились до 2,67 млрд доларів, а кількість замовлених літаків скоротилась до трьох. Тобто з оціночної вартості у 396 млн доларів за одну машину збільшились до 890 млн доларів за один E-7 Wedgetail. Але за скільки Boeing сторгується з Пентагоном у 2024 році стане відомо дещо пізніше.

Нагадаємо, що головною особливістю та інструментом E-7 Wedgetail звісно є РЛС із фазованою антенною решіткою та електронним скануванням MESA - Multi-Role Electronically Scanned Array. Вона має габарити 10,8 на 3,4 метра, а антенні решітки розміром 7,2 на 2,7 метра знаходяться і в "опорі". Це дозволяє отримати одночасний огляд на 360 градусів.

MESA - Multi-Role Electronically Scanned Array
MESA - Multi-Role Electronically Scanned Array

Дальність виявлення цілей цією РЛС, яка працює у L-діапазоні її розробником Northrop Grumman не розголошується, але навіть у перших її версіях оцінювалась на рівні до 600 км для висотних цілей, 370 км - для маловисотних та 240 км для наземних.

Читайте також: Скільки великих десантних кораблів залишилось у РФ на Чорному морі після знищення "Цезарь Куников"