xcounter
#

Узбекистан має 12 МіГ-29 в строю та 26 Су-27 на зберіганні, хоче Rafale

29206
МіГ-29 ВПС Узбекистану, ілюстративне фото з відкритих джерел
МіГ-29 ВПС Узбекистану, ілюстративне фото з відкритих джерел

Наскільки ймовірно, що Франція таки отримає нового замовника на свої літаки

Під час візиту президента Франції Еммануеля Макрона до Узбекистану 2 листопада 2023 року піднімались питання не тільки про можливі поставки урану з цієї країни для французьких енергетичних компаній, але й можливі перспективи воєнно-технічної співпраці також.

Зокрема стверджується, що керівництво Узбекистану заявило бажання купити 24 винищувачі Rafale, щоправда поки без деталізації за строками та умовами фінансування. Про це йдеться в публікації французького профільного порталу Intelligence online.

Читайте також: Остін у Києві може натякнути на нові ракети, і не тільки ATACMS
Багатоцільовий винищувач Rafale французьких ВПС, фото - Dassault Aviation

Автори цього видання при цьому переконані, що Франція начебто не погодиться продати Rafale Узбекистану, бо потужності французького ОПК і так завантажені на роки наперед замовлення на літаки цього типу для Індії, Катару, Індонезії та Хорватії. Але мовляв, не варто виключати варіант, що натомість Франція запропонує Узбекистану купити наявні Mirage 2000.

В свою чергу, від Defense Express відзначимо, що Узбекистан став першою пострадянською країною та другою країною-користувачем МіГ-29, який заявляє бажання замінити свої літаки на Rafale.

Су-27 ВПС Узбекистану, архівне зображення з відкритих джерел

У відкритому доступі є дані, що на 2023 рік оборонний бюджет Узбекистану складав еквівалент 1,4 мільярди доларів. А The Military Balance 2023 вказує, що із бойової авіації Узбекистан має 12 МіГ-29 та МіГ-29УБ в строю та 18 літаків такого типу на зберіганні, і також – 26 винищувачів Су-27 на консервації. Також у строю ВПС Узбекистану є 12 штурмовиків Су-25, і на зберіганні 15 бомбардувальників Су-24.

Як раніше розповідав Defense Express, у лютому 2023 року Сербія вирішила "вставити ніж у спину" рашистам і замовити Rafale на заміну МиГ-29. Крім того, вже у жовтні ми писали про те, що Rafale у французьких ВПС збільшили наліт до 290 годин на рік, але є важливий нюанс – приріст нальоту відбувся через те, що із авіапарку в 2023 році було вилучено 24 літаки для експортних контрактів для Греції та Хорватії.

Також ми писали про те, що Казахстан має списані МіГ-31, які виставив на торги менш ніж за $1 мільйон.

Багатоцільовий винищувач Rafale французьких ВПС, фото - Dassault Aviation
Читайте також: У Міноборони розповіли про підготовку до інтеграції винищувачів F-16 до Сил оборони України