xcounter
#

Казахстан має списані МіГ-31, які виставив на торги менш ніж за $1 мільйон

12885
Винищувачі МиГ-31 ВПС Казахстану на стоянці, листопад 2016 року, фото з відкритих джерел
Винищувачі МиГ-31 ВПС Казахстану на стоянці, листопад 2016 року, фото з відкритих джерел

Контекст проведення таких торгів виглядає мабуть ще цікавіше, аніж умови продажу списаних літаків

Казахські ЗМІ пишуть про те, що уряд цієї влаштував великий розпродаж списаних бойових літаків радянського виробництва, котрі стояли на зберіганні одразу на кількох авіабазах. Стверджується, що загалом на торги виставлено одразу 117 літаків, переважно типів МиГ-27 та МиГ-29, Су-24 та навіть МиГ-31. Якщо деталізувати саме за останнім типом, то "з молотка" Казахстан планує продати одразу 10 літаків МиГ-31.

Умови продажу виглядають доволі своєрідно. Там прямо прописано, що виставлені на торги "борти" вичерпали свій ресурс та потенціал до модернізації, тому більше не можуть використовуватись за прямим призначенням, навіть як "донори запчастин".

Читайте також: США показали відео з B-52, як китайці на своїй копії Су-27 небезпечно близько пролетіли повз бомбардувальник
Списаний МиГ-31 ВПС Казахстану, осінь 2023 року, зображення з відкритих джерел

Відповідно, потенційні покупці можуть купити ці літаки лише як "джерело" кольорових металів з умовою, що літаки поріжуть на металобрухт буквально на стоянці. Але натомість і ціна на такі "лоти" виставлена буквально на рівні "копійки".

Як уточнюється, стартова вартість виставлених на торги десяти МиГ-31 ВПС Казахстану дорівнює 358 мільйонів казахських тенге, або ж еквівалент дещо менше 1 мільйона доларів США. При цьому деталізується, що купити ці "борти" для розбирання на металобрухт можуть лише юридичні особи, а сам процес торгів має відбуватись через урядовий електронний майданчик державних закупівель.

За деякими даними, перші спроби продати списані літаки ВПС Казахстану відбулись вже 26 жовтня, але начебто завершились безрезультатно, що виглядає в принципі дивним.

Списаний МиГ-31 ВПС Казахстану, осінь 2023 року, зображення з відкритих джерел

Якщо спробуємо заглибитись в цю історію, то побачимо ще більше дивних деталей. Почнімо з того, що даними The Military Balance 2023, в строю ВПС Казахстану числилось взагалі лише 120 бойових літаків, зокрема 14 МиГ-29 та 31 МиГ-31, 24 літаки типу Су-27 та 12 літаків МиГ-27, 23 винищувачі Су-30СМ та 14 штурмовиків Су-25. Тобто виходить, що на цих торгах казахський уряд планує продати дещо меншу кількість літаків, аніж взагалі числиться в строю.

Можливо, "з молотка" влада Казахстану тут пустить в першу чергу саме ті літаки, які могли накопичуватись останні 20 років на базах зберігання як списані, а уже потім – ті самі МиГ-27 та МиГ-31, котрі числились як стройові.

Технічне обслуговування винищувачів МиГ-31 ВПС Казахстану, листопад 2016 року, фото з відкритих джерел

Цілком ймовірно, що в цій історії насправді нема "подвійного дна", і тут ми маємо справу лише із особливостями проведення торгів "надлишковим майном" від уряду Казахстану. Хоча не варто виключати й інший варіант, тобто що списані літаки можуть бути по факту викуплені невідомими особами саме як "товар подвійного призначення", з якого можна добути не тільки кольорові метали, але й цінні комплектуючі також.

Можливо, для частини наших читачів виявиться взагалі неймовірним факт про те, що в Казахстану є свої МиГ-31. Але ми про це уже раніше розповідали в одній із своїх публікацій, тобто - МиГ-31 також має Казахстан, але не дивно, що ми про це майже нічого не чули.

Також ми раніше розповідали про те, що на початку жовтня уряд України ухвалив рішення, за яким на запчастини для ЗСУ заберуть сім російських МиГ-25.

МиГ-25, зображення архівне, джерело – MilitaryAviation
Читайте також: Україна отримає запаси критично важливих ракет, щоб відбивати атаки РФ з повітря