xcounter
#

Свої МиГ-31 також має Казахстан, але не дивно, що ми про це майже нічого не чули

22350
Винищувач МиГ-31 ВПС Казахстану, листопад 2016 року, фото з відкритих джерел
Винищувач МиГ-31 ВПС Казахстану, листопад 2016 року, фото з відкритих джерел

Тут справа не тільки в тому, що наявність таких літаків аж ніяк не завадила російському "десанту ОДКБ" в лютому 2022 році, але й в технологічних нюансах також

Коли ми читаємо у відкритих джерелах про МиГ-31 зокрема як носії небезпечних гіперзвукових ракет "Кинжал", то можемо зокрема зустріти згадку, що літаки цього типу має не тільки Росія, але й також Казахстан. І це насправді дуже цікавий момент, і не тільки тому, що кількість експлуатантів МиГ-31 "історично" обмежується РФ та Казахстаном. Але й тим, що крайня згадка саме про "казахські" МиГ-31 датується аж квітнем 2020 року, коли вчергове розбився літак цього типу, а останні відомі фото датуються взагалі листопадом 2016 року.

І який наразі статус винищувачів МиГ-31 в строю казахських ВПС – сказати напевно також складно. Бо якщо The Military Balance 2022 говорить про наявність в строю 31 літака цього типу, то Flight Global 2020 – лише про фактично лише 21 винищувач в строю, бо інші або списані, або поставлені на зберігання через свій поганий технічний стан.

Читайте також: РФ забирає МиГ-31К з "Кинджалами" з Білорусі: інший варіант - просто ротація, але все одно буде пауза
Технічне обслуговування винищувачів МиГ-31 ВПС Казахстану, листопад 2016 року, фото з відкритих джерел

Після розвалу Радянського Союзу на території Казахстану було від 30 до 50 винищувачів типу МиГ-31, які мали зокрема прикривати Байконур. Росіяни хотіли всі ці літаки перегнати на свою територію, але казахи зуміли відстояти усі свої літаки цього типу. Важливу роль в цьому, як вказують самі рашисти, відіграв Тохтар Аубакіров, відомий на той час пілот-випробувач, що зіграв свою роль в розвитку проекту винищувача МиГ-31.

Казахам дісталась по суті "збірна солянка" із ранніх модифікацій цього винищувача – МиГ-31Б (базовий варіант), МиГ-31БС (той же варіант, тільки без штанги дозаправки) та МиГ-31Д3 (створювався як носій протисупутникових ракет МиГ-31Д, після розвалу СРСР був переобладнаний на звичайний перехоплювач, кількість – орієнтовно 3 одиниці).

Російський МиГ-31Д під час випробувань в 2018 році, ілюстративне фото з відкритих джерел

У російських джерелах циркулювали повідомлення про можливу модернізацію казахських літаків до стандарту МиГ-31БМ на потужностях РСК "МиГ", бо мовляв МиГ-31 зі складу ВПС Казахстану мають ще радянську елементну базу та "не дотягують" до рівня БМ.

Вперше про це самі рашисти заговорили ще в 2008 році, але навіть на 2016 рік "справа з мертвої точки не зрушила", а на початку лютого 2022 року вони взагалі проговорювали варіант продати Казахстану Су-30СМ як "винищувач ОДКБ" замість тих же МиГ-31.

Підготовка до зльоту МиГ-31 ВПС Казахстану, листопад 2016 року, фото з відкритих джерел

Усі наявні МиГ-31 в строю ВПС Казахстану були зведені до складу 610-ої авіаційної бази імені Нуркена Абдірова біля Караганди, головною задачею якої є (або було) прикриття з повітря Астани, столиці Казахстану.

На постійному бойовому чергуванні постійно перебували мінімум 2 винищувачі з повним боєкомплектом, у разі тривоги піднятись у повітря літаки мали за 7 хвилин, вийти на рубежі для захисту Астани – максимум за 20 хвилин.

Але за великим рахунком ці всі параметри насправді не мали значення, якщо у січні 2022 року РФ зуміла без перешкод висадити у Казахстані «контингент ОДКБ», левову частку якого складали саме російські десантники, уже утилізовані на полі бою проти ЗСУ.

Винищувачі МиГ-31 ВПС Казахстану на стоянці, листопад 2016 року, фото з відкритих джерел

Цілком можливо, що досі керівництво казахських ВПС утримувалось від радикальних кроків щодо своїх МиГ-31, бо з однієї сторони ресурси оборонного бюджету були обмежені, а з іншої – необхідно утримувати достатньо потужне авіаційне угрупування для захисту своєї території.

За даними The Military Balance 2022, Казахстан у 2021 році мав оборонний бюджет близько 2 мільярдів доларів. В строю казахських ВПС було загалом 106 бойових літаків, із них заявлені 31 літак МиГ-31, 24 літаки типу Су-27 та Су-27УБ, 23 літаки Су-30СМ, 14 штурмовиків Су-25 та Су-25УБ, 14 винищувачів МіГ-29 та МіГ-29УБ, 12 винищувачів-бомбардувальників МиГ-27 та два навчально-бойові МиГ-23УБ.

Посадка винищувача МиГ-31 ВПС Казахстану, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Рашисти вперто запевняють, що збили GLSDB та показали Бук-"дриґалку" з якого ледь на впали ракети (відео)