xcounter
#

У Міноборони розповіли про підготовку до інтеграції винищувачів F-16 до Сил оборони України

4127
Фото — U.S. DoD
Фото — U.S. DoD

Україна активно готується до того, щоб зрештою прийняти на озброєння довгоочікувані винищувачі F-16

Перший заступник міністра оборони України Олександр Павлюк у своїх соцмережах повідомив, що під час конференції у Данії західним партнерам було представлено концепцію спеціальної структури при Міноборони, завдяки якій буде організована інтеграція американських багатофункціональних винищувачів F-16 у систему Сил оборони України.

Як відзначає Павлюк, розгортання літаків відбуватиметься у два етапи. Перший — "швидкий трек" — розрахований до кінця 2024 року та ймовірно охоплюватиме прибуття F-16 в Україну і формування першої чи перших ескадрилей залежно від темпів постачання літаків.

Читайте також: А як Польща могла в 2022 році дати Україні "до десятка" МіГ-29, щоб це ніхто не помітив

Павлюк F-16 винищувачі Україна
Фото з Facebook-сторінки Олександра Павлюка

У рамках другої програми вже йдеться про "масштабування", але без конкретних подробиць. Нагадаємо, що раніше у ПС ЗСУ озвучували про потребу в п’яти авіаційних бригадах літаків, а це загалом 180 літаків.

Основними напрямками роботи нової структури буде доволі широкий спектр завдань, важливих для ефективної інтеграції F-16 — від юридичних та фінансових моментів до розвитку авіаційних баз.

Зокрема йдеться про розвиток аеродромної інфраструктури, включно із прикриттям системами ППО, відбір та навчання пілотів та іншого персоналу, підтримка життєвого циклу винищувачів і логістика.

Тут варто згадати нещодавню новину про те, що у Пентагоні заявили про виділення Україні запасу комплектуючих, яких вистачить як мінімум на 90 днів, водночас обслуговувати літаки будуть у Польщі.

Щодо аеродромів, то Павлюк відзначає, що станом на листопад за участі іноземних фахівців проводиться їхня оцінка для подальшої експлуатації винищувачів F-16, водночас він також нагадує, що зараз перші пілоти ПС ЗСУ проходять навчання на ці літаки.

Читайте також: Що це за цінне озброєння, по якому рашисти проґавили удар в Курській області