xcounter
#

Пентагон каже, що F-16 для ЗСУ ремонтуватимуть у Польщі, і тут поки більше питань чим відповідей

9724
F-16C Block 52 Jastrząb ВПС Польщі, Polska Grupa Zbrojeniowa S.A.
F-16C Block 52 Jastrząb ВПС Польщі, Polska Grupa Zbrojeniowa S.A.

США вже працюють над обслуговуванням літаків для України, але поки лишається багато неясних моментів

Заступник міністра оборони США Білл ЛаПланте заявив, що Пентагон надасть Україні запас комплектуючих до F-16, якого буде достатньо мінімум на 90 днів бойової роботи. При цьому вартість усіх західних винищувачів, які готуються до передачі для ЗСУ, була оцінена на рівні 1 мільярда доларів.

Водночас передбачається, що повний цикл технічного обслуговування наших F-16, зокрема проведення ремонту або заміна двигуна, відбуватиметься на потужностях в Польщі. Про це ЛаПланте заявив під час спеціального брифінгу, пише Defense Romania з посиланням на Kyiv Post.

Читайте також: ЗСУ показали, в якій неочікуваній ролі можуть працювати МіГ-29 на фронті (відео)
Обслуговування F-16 на потужностях PGZ в Бидгощі, жовтень 2022 року, фото - Juliusz Sabak

В свою чергу, польський портал Defence24 пише, що на території Польщі насправді вкрай обмежена кількість об’єктів може проводити технічне обслуговування F-16. Відповідні потужності розміщені на авіабазах в містах Ласк та Кшесини, та на авіазаводі №2 в місті Бидгощ.

Але нюанс в тому, що зараз ці потужності повністю завантажені або виконанням підрядів по обслуговуванню F-16 для ВПС Польщі, або ж взагалі для Європейського командування ВПС США. Тому тут поки що лишається багато відкритих моментів.

Процес технічного обслуговування F-16, ілюстративне фото від U.S. Air Force

Хоча варто відзначити загалом важливу тенденцію щодо того, що Пентагон уже працює над тим, як організувати весь цикл технічного обслуговування для наших винищувачів західного зразка.

Раніше Defense Express розповідав про те, що концерн MBDA Deutchland провів розрахунки, за якими для адаптації Taurus під наші F-16 знадобиться до 1,5 року, для Су-24М треба лише до 6 місяців. Також ми розповідали про те, що чому саме T-7A Red Hawk під умовною назвою F-7 у США розглядають як заміну F-16.

Процес технічного обслуговування F-16, ілюстративне фото від U.S. Air Force
Читайте також: Скільки часу необхідно на повноцінну модернізацію Leopard 2A4 навіть якщо робити це самостійно