xcounter
#

Скільки часу необхідно на повноцінну модернізацію Leopard 2A4 навіть якщо робити це самостійно

Leopard 2PL (всі фото: Wojsko Polskie)
Leopard 2PL (всі фото: Wojsko Polskie)
4346

У 2015 році Польща розпочала масштабну модернізацію Leopard 2A4 до Leopard 2PL з ухилом на власні виробничі можливості, а тепер розкрито скільки за цей час танків вдалось оновити

Ще майже вісім років тому, у грудні 2015 року міноборони Польщі розпочало найбільшу на той час програму з модернізації власного бронетанкового парку шляхом оновлення танків Leopard 2A4 до Leopard 2PL.

Модернізація мала торкнутися спочатку 128 танків у межах контракту на 2,4 млрд злотих. А згодом, додатковими угодами, розширений на 142 машини та ремонт із загальним цінником у 3,9 млрд злотих (близько 890 млн євро за поточним курсом).

Leopard 2PL

Водночас зараз наявна кількість Leopard 2A4 зменшилась до спочатку запланованих 128 одиниць після передачі 14 до України.

Сам Leopard 2PL модернізується шляхом посилення бронювання, оновлення прицільних приладів та приладів спостереження, заміну гідроприводів на електричні, встановлення енергоагрегата, а також інтеграцію нових боєприпасів.

Leopard 2PL

Водночас окрім характеристик, грошей та кількості вкрай важливі строки. А наразі, як пише профільне видання Defense24, яка отримала відповіді від PGZ щодо реалізації програми, загалом збройні сили Польщі отримали лише 57 танків Leopard 2PL, а ще п'ять мають надійти до кінця року. При цьому перша партія була отримана ще 2020 році, а загалом з 2020 по 2021 рік - 25 танків.

Тобто середній темп постачання модернізованих машин за рік з моменту початку відправки складає у Польщі приблизно 20 танків на рік, а при обрахунку строку з моменту контактування - близько 8 на рік.

Але, як зазначили у PGZ темп модернізації здебільшого залежить не від реальних виробничих можливостей польських підприємств, а від темпів отримання комплектуючих з Німеччини. Й без них все одно обійтись не вдалось попри максимальну ставку у модернізації на власні сили.

Leopard 2PL

Й хоча темп з модернізації Leopard 2 у Польщі можливо оцінювати по різному, треба просто взяти до уваги темпи модернізації цих самих танків у Німеччини для Австрії.

У межах замовленого наприкінці 2022 року оновлення від 40 до 58 машин з того самого Leopard 2A4 до наближеної до версії A7 у Krauss-Maffei Wegmann строк виконання замовлення складає 2028 або 2030 рік (в залежності від кількості) з передачею першого у 2026 році. Тобто по 6-7 машин на рік з моменту замовлення, та по 11-13 машин на рік з моменту передачі першого.