xcounter
#

Остін у Києві може натякнути на нові ракети, і не тільки ATACMS

8423
ATACMS, фото ілюстративн
ATACMS, фото ілюстративн

Як зараз можна оцінити перспективи по додатковій далекобійній зброї для ЗСУ

Під час свого візиту до Києва 20 листопада 2023 року міністр оборони США Ллойд Остін планує передати послання воєнно-політичному керівництву України про те, що Пентагон готує передачу додаткових снарядів і далекобійного озброєння, та підтримуватиме наше військо стільки, скільки це буде необхідно, незалежно від внутрішньополітичної ситуації в самих Сполучених Штатах Америки.

Натомість сам Остін хотів би дізнатися детальніше про стратегію, яку керівництво нашої країни будує на зиму 2023/24 років. Про це стверджується в публікації The Washington Post.

Читайте також: У Міноборони розповіли про підготовку до інтеграції винищувачів F-16 до Сил оборони України

Журналісти цього видання стверджують, що спілкувались із оточенням глави Пентагону, котре зокрема визнало те, що з початком бойових дій у Секторі Газа та необхідністю допомагати Ізраїлю певні складнощі з підтримкою України виникли також. Але водночас вони говорять про те, що це лише "співпадіння за окремими статтями поставок", при тому що характер бойових дій в обох точках насправді різний.

В свою чергу від Defense Express пропонуємо в цій історії звернути увагу на пункт про додаткове далекобійне озброєння для України, оскільки тут потенційно може йти мова про одразу два важливі типи ракет. І відповідно – що Міністр оборони США під час візиту до Києва міг натякати на перспективи їх поставки.

Для початку, пропонуємо звернути увагу на те, що наприкінці жовтня цього року очільниця підрозділу "Голосу Америки" у Східній Європі Мирослава Гонгадзе заявила про те, що в січні 2024 року Україна може отримати від США далекобійні ракети на 300 кілометрів та із БЧ 100 кілограмів.

Судячи за описом, тут мова йде про новітню версію ракети AGM-88G AARGM-ER, що справді має дальність пуску до 300 кілометрів та бойову частину масою 70 кілограмів, і котра може уражати навіть рухомі надводні цілі.

Крім того, були повідомлення про черговий успішний етап випробувань ракети PrSM, котра створюється як "наступник" ATACMS. А це в свою чергу дає підстави для очікувань, що США зможуть поставити для нас додаткову партію цих оперативно-тактичних ракет, тобто тих же ATACMS.

Номенклатура ракет до HIMARS та M270
Читайте також: Що це за цінне озброєння, по якому рашисти проґавили удар в Курській області