xcounter
#

Ракета PrSM, яка замінить ATACMS, знищила ціль на відстані менш як 85 км, але для чого потрібні такі випробування

29601
Ракета PrSM, фото — U.S. DoD
Ракета PrSM, фото — U.S. DoD

Precision Strike Missile має знищувати з ракетних систем HIMARS чи M270 цілі на відстані у понад 500 км

Армія США провела чергові випробування високоточної балістичної ракети PrSM (Precision Strike Missile) з ракетної системи HIMARS — служба стала на крок ближче до озброєння цією ракетою після успішних випробувань, які пройшли у понеділок, 13 листопада, на ракетному полігоні Уайт-Сендс, що у Нью-Мексико.

Як відзначають у Армії США, ракета успішно уразила цілі під час випробувань і "показала номінальні характеристики з точки зору прогнозованої траєкторії польоту, летальності, кута ураження, близького до вертикального, і висоти вибуху". Водночас фінальний звіт про ці випробування має бути сформований у грудні 2023 року, розповідають у виданні Breaking Defense.

Читайте також: Ракети до Patriot дорогі, але це ми ще не бачили цінник на SM-6, що збивають балістику на 240 км

Відео ілюстративне

І що ці успішні випробування задовольняють критерії надання ракеті Precision Strike Missile Increment 1 статусу ранньої операційної готовності у першому кварталі 2024 фінансового року.

Водночас як згодом уточнили у компанії Lockheed Martin, яка є виробником ракети PrSM, під час цих випробувань ракету тестували на "найкоротшій відстані" — точні цифри не розкривають, але відомо, що ракета уразила ціль на відстані менш як 85 км.

Розташування нових ракет PrSM у пусковій установці
Розташування нових ракет PrSM у пусковій установці

Як пояснюють у компанії, хоча ракета передусім призначена для знищення цілей на дальностях у сотні кілометрів (розглядається бажана дальність у 650 км), але саме польоти на невеликі відстані є складнішими для ракети, оскільки вона маневрує на великих швидкостях, щоб уразити ціль. "Це випробування перевіряє структурну цілісність ракети і управління траєкторією", — відзначили у компанії.

Нагадаємо, що ракети PrSM мають зрештою замінити ATACMS з дальністю у 300 км і у Lockheed Martin відзначають, що вже мають три контракти на виробництво ракет; останній було укладено у вересні цього року; водночас у бюджетному запиті Пентагону на 2024 рік була визначена мета у закупівлі 3986 ракет PrSM Inc 1, але після того, як США почали передавати Україні ракети ATACMS, в Армії США роздумують над тим, щоб збільшити закупівлю PrSM.

HIMARS M270 ракети
Номенклатура ракет до HIMARS та M270

Крім того, в Армії США також аналізують удосконалену ракету у рамках Increment 2, відому як LBASM (протикорабельна ракета наземного базування), а також Increment 3 зі збільшеною бойовою потужністю. Крім того, у цьому році Армія США залучила Lockheed Martin та Raytheon Technologies і Northrop Grumman для роботи у рамках Increment 4 для створення ракети Long Range Maneuverable Fires (LRMF) — більш далекобійної версії PrSM з дальністю у понад 1000 км.

Читайте також: Які аналоговнєт ракети, у тому числі "для винищувачів 5-го покоління" РФ демонструє на виставці в ОАЕ