xcounter
#

Raytheon покинула проект із заміни ATACMS ще у 2020 році, але тепер повертається до гри

5071
PrSM
PrSM

Нова ракета призначена для знищення цілей на відстані у 500 км і більше

Армія США хоче мати на озброєнні ракету Precision Strike Missile (PrSM), щоб бити зі своїх HIMARS на 500 км і навіть більше, і до цієї програми повертається старий гравець – компанія Raytheon, яка покинула проект у 2020 році, а тепер повертається до розробки ракети і вже навіть уклала партнерську угоду з Northrop Grumman, щоб працювати над майбутньою модифікацією ракети, розповідають у виданні Defense News.

Під час запуску ракети PrSM
Під час запуску ракети PrSM

Так, як наразі відомо, ще в лютому 2023 компанія Raytheon отримала контракт від Армії США на 97,7 млн доларів на роботи з покращення програми Long Range Maneuverable Fires, яка буде частиною PrSM Increment 4, у рамках якої планують збільшити дальність ракети PrSM з 500 до 1000 км і більше.

Читайте також: У США планують збільшувати дальність нової ракети PrSM для HIMARS і бити далі 500 км

Як заявляють у Raytheon, спільно з Northrop Grumman удосконалять свій проект, спираючись передусім на "передові технології двигунів як ключовий фактор для збільшення дальності польоту, а також підвищення живучості та летальності".

З важливого, що повідомили виданню у Raytheon – в компанії нині планують створити абсолютно нову ракету і не будуть брати за основу свої напрацювання у рамках PrSM, що базується на попередніх спробах компанії.

Щодо Lockheed Martin, яка також працює над ракетою PrSM, то компанія вже провела низку успішних тестів, а в 2021 році отримали контракт на "установчу партію" ракет, водночас у цьому році має стартувати серійне виробництво.

Нагадаємо, що PrSM має замінити ракету ATACMS в ракетних системах HIMARS та M270. У порівнянні з ATACMS, пускові HIMARS та M270 зможуть мати одразу 2 та 4 ракети відповідно. Як раніше обіцяли у Lockheed Martin, ракета має бути ефективнішою, а також дешевшою за ATACMS.

Розташування нових ракет PrSM у пусковій установці
Розташування нових ракет PrSM у пусковій установці

Також раніше повідомлялося, що завдяки багаторежимній ГСН ракета PrSM може вражати цілі під час руху не тільки на землі, але й у морі – із дальністю у 650 км, як декларує розробник цієї ракети.

Читайте також: Велика Британія хоче приєднатися до програми ракети PrSM, яка "буде знищувати російські ЗРК С-400"