xcounter
#

Які аналоговнєт ракети, у тому числі "для винищувачів 5-го покоління" РФ демонструє на виставці в ОАЕ

4648
РВВ-МД2
РВВ-МД2

У РФ як завжди не шкодують схвальних відгуків на свої ж "унікальні" ракети, але питання в тому, чим саме є те, що окупанти називають "новітнім озброєнням для винищувачів п’ятого покоління"

Російський оборонно-промисловий комплекс бере участь у виставці Dubai Airshow 2023, що з 13 по 17 листопада триватиме в ОАЕ, і гендиректор "Рособоронэкспорта" Алєксандр Міхєєв вже відзначився заявами про те, яке ж "новітнє" озброєння демонструє РФ на виставці.

"Рособоронекспорт у 2023 році вперше представить тут військово-транспортний літак Ил-76-МД-90А(Э), новітнє озброєння для винищувачів 5-го покоління, у тому числі авіаційні керовані ракети класу "повітря-повітря" РВВ-МД2 і РВВ-БД, крилату ракету Х-69, а також найкращий у світі бойовий вертоліт Ка-52 з лінійкою авіаційних засобів ураження, який довів свою ефективність у протидії сучасній бронетехніці в реальних бойових умовах", — відзначив Міхєєв, не шкодуючі схвальних епітетів про "аналоговнет" зброю.

Читайте також: Ракети Х-22, скільки їх ще у РФ та до куди можуть дістати
Су-75 Checkmate
Російський винищувач п’ятого покоління Су-75 Checkmate

У цьому матеріалі ми детально зупинимося на тому, а що ж це за "новітні ракети для літаків 5-го покоління" демонструє РФ, особливо з урахуванням того, що той же Су-57 фактично належить до покоління 4++, а перший зразок винищувача Су-75 Chermate буде готовий не раніше 2025 року.

РВВ-МД2 — а в чому різниця

Про появу "нової" ракету РВВ-МД2 РФ заявила декілька місяців тому, на початку серпня цього року — ракета розроблена ГКБ "Вымпел", призначена для винищувачів Су-57, і зараз нібито проходить процедура прийняття на озброєння.

ракета
РВВ-МД, фото ілюстративне

Ракета РВВ-МД2 була створена на базі ракети РВВ-МД, яку вперше показали ще аж 14 років тому, у 2009 році, і яка, своєю чергою, є подальшим розвитком радянської ракети Р-73. Цікавим є питання, а що ж унікального є в ракеті РВВ-МД2, оскільки позиціонується вона саме як "нова" і "не имеющие аналогов в мире", а не модернізована чи оновлена версія РВВ-МД.

РВВ-МД2
РВВ-МД2

Згідно з даними з відкритих джерел, то ракета РВВ-МД2 отримала збільшену дальність ураження цілей — до 50 км проти показника у 40 км для ракети РВВ-МД. Маса бойової частини залишилася на рівні 8 кг, а от стартова маса ракети зросла до 117 кг (проти 106 кг у РВВ-МД).

РВВ-МД2 ракета ТТХ
ТТХ ракети РВВ-МД2

Збільшилася також і довжина ракети, що виглядає дивно, бо раніше окупанти заявляли, що РВВ-МД2 має стати значно компактнішою. Для прикладу, довжина ракети РВВ-МД2 становить 3100 мм, тоді як РРВ-МД — 2920 мм тощо. Діаметр залишився той самий, водночас розмах крил (рулів) зменшився з 510 до 434 мм (ймовірно для розміщення у внутрішніх відсіках винищувача).

Як заявляють розробники РРВ-МД2, ракета "вперше отримала інерціальну систему управління і лінію радіокорекції, на ній встановлена багатоелементна дводіапазонна інфрачервона головка самонаведення з підвищеною завадозахищеністю".

Експортна версія Р-37М

На своєму офіційному сайті "Рособоронэкспорт" прямим текстом називає ракету РВВ-БД (ракета класу "повітря-повітря великої дальності) "унікальная, не імєющая аналогов, дальня високоефективна авіаційна ракета".

РВВ-БД
РВВ-БД

Але "новинкою" її назвати важко, бо РВВ-БД є експортною версією ракети Р-37М, яка була прийнята на озброєння у 2014 році. Ракета РВВ-БД має дальність до 200 км, може знищувати цілі на висоті до 25 км. Маса ракети РВВ-БД — 510 кг, з них бойова частина — 60 кг. Має інерціальну систему наведення з радіокорекцією на початковій ділянці та активним радіолокаційним самонаведенням на кінцевій ділянці польоту ракети.

Х-69 для винищувача Су-57

Вперше ця крилата ракета була представлена на виставці "Армия-2022", і раніше Defense Express детально розповідав, як російська "оборонка" вдруге презентувала "неіснуючу" ракету.

Демонстраційний зразок російської ракети Х-69
Демонстраційний зразок російської ракети Х-69, ілюстративне фото з відкритих джерел

Заявлена дальність дії ракети — 290 км, маса — 710 кг, з яких 310 кг — бойова частина, швидкість — 700-1000 км/год. Розроблено у Державному машинобудівному конструкторському бюро (ДержМКБ) "Радуга" ім. А. Я. Березняка. Може використовуватися з таких літаків, як МиГ-29К, МиГ-35С, Су-35С, Су-34, Су-30МК, Су-57, майбутньому Су-75 тощо.

Читайте також: Рашисти вдруге за декілька місяців втратили рідкісну систему РЕБ