xcounter
#

Рашисти вдруге за декілька місяців втратили рідкісну систему РЕБ

2485
Система РБ-636 "Свет-КУ" у тимчасово окупованому Донецьку, 2016 рік, фото — InformNapalm
Система РБ-636 "Свет-КУ" у тимчасово окупованому Донецьку, 2016 рік, фото — InformNapalm

Загалом це вже третя втрата російськими військами їхньої системи "Свет-КУ" — першу ЗСУ затрофеїли ще у 2022 році

Сили оборони України знищили дуже рідкісну ціль на полі бою — Сили оборони півдня України на своїх офіційних акаунтах у соцмережі опублікували кадри ураження мобільної системи радіоелектронної боротьби РБ-636 "Свет-КУ" російського окупаційного війська.

Читайте також: Чому у РФ ЗРК С-300В4 "червонокнижний", а не просто рідкісний: на всю РФ таких лише декілька дивізіонів

Ворожу машину було виявлено на тимчасово окупованій Херсонщині, і тут вкотре варто відзначити роботу наших аеророзвідників, які "вполювали" цю систему з розвідувального безпілотника і шпигували за нею аж до того моменту, поки екіпаж не доїхав до позиції, а потім скоригували по ворожій машині вогонь з ймовірно ракетної системи HIMARS.

комплекс
Російський комплекс "Свет-КУ", скріншот з відео Сил оборони півдня України

Це вже як мінімум третя втрата російським окупаційним військом їхньої системи радіоелектронної боротьби РБ-636 "Свет-КУ" — ще у березні 2022 році ЗСУ взяли таку машину як трофей, водночас вперше наші військові знищили цей російський комплекс РЕБ декілька місяців тому, наприкінці серпня цього року. Нагадаємо, що російські війська неодноразово використовували цю систему РЕБ і до повномасштабного вторгнення у лютому 2022 року.

Наразі залишається під питанням те, скільки таких комплексів перебуває на озброєнні російського війська. Відомо, що роботи над цією системою стартували ще до 2010 року — спершу на озброєння ЗС РФ була прийнята стаціонарна версія від назвою "Свет-ВСГ" (антенний пост з пунктом управління), а у 2012 році — вже мобільна версія "Свет-КУ". Створена на ВАТ "СТЦ".

Щодо стаціонарної версії, то також відомо, що постачання цих комплексів у війська (Ракетні війська стратегічного призначення РФ) було завершено у 2013 році, а в 2014 мало бути здійснено розгортання у позиційних районах.

комлпекс
Тактико-технічні характеристики комплекса РБ-636АМ2 "Свет-КУ"

Стосовно мобільної версії, то у 2015 році було представлено новий варіант РБ-636АМ2 "Свет-КУ" на базі фургона Ford Transit зі змонтованим у кузові робочим місцем оператора з апаратурою, радіоелектронним обладнанням і антенним пристроєм. Повідомлялося, що за необхідності комплекс міг працювати під час руху, а в похідному положенні його важко відрізнити від звичайного автомобіля.

Комплекси сімейства "Свет" призначені для оцінки обстановки, а також пошуку, виявлення, аналізу та визначення місцерозташування джерел радіосигналів. Машина також дозволяє захищати від перехоплень інформацію, що передається по безпровідних каналах.

Читайте також: Тероборонівці знищили важливу та рідкісну ціль, бійці "розстріляли" дронами ЗРК рашистів