xcounter
#

Тероборонівці знищили важливу та рідкісну ціль, бійці "розстріляли" дронами ЗРК рашистів

13885
ЗРК "Тор-М2" у "прицілі" українського FPV-дрона
ЗРК "Тор-М2" у "прицілі" українського FPV-дрона

Російський ЗРК "Тор" став однією з найдорожчих цілей, яка була знищена FPV-дроном

Сили оборони України за допомогою FPV-дронів знищили доволі рідкісну ціль — волонтер Сергій Стерненко у своїх соцмережах опублікував відео, як наші оператори ударних дронів буквально "розстріляли" ними російський зенітний ракетний комплекс "Тор".

Ворожий ЗРК було знищено бійцями підрозділу "Крила" 103-ї окремої бригади Сил територіальної оборони ЗСУ на Куп’янському напрямку — як було вже ідентифіковано OSINT-дослідниками, машину уразили поблизу населеного пункту Софіївка Сватівського району, що на Луганщині.

Читайте також: Чому бити по кораблях РФ у доках поки єдина можливість ЗСУ знищувати їх

Як відзначається, це вже вдруге за останній місяць, коли бійці цієї бригади уразили ворожий ЗРК "Тор" — попередній машині вдалося втекти, хоча вона ймовірно отримала пошкодження.

Ураження ворожого ЗРК "Тор" FPV дроном у жовтні 2023 року

А от у другому епізоді рашистам "не пощастило". Хоча річ, тут, звичайно, не у везінні окупантів — варто звернути увагу на те, що це, судячи з усього, була досить продумана операція, в результаті якої на машину спрямували одразу декілька дронів — на відео можна нарахувати як мінімум три влучання у ворожу машину.

"Вартість такого – від 24 мільйонів доларів і більше. Тобто понад 900 мільйонів гривень. А це щонайменше у 4 рази (!!!) більше, аніж ми взагалі зібрали на майже 14 000 FPV за весь час", — йдеться у повідомленні. І хоча оцінити реальну вартість ворожого "Тора" доволі складно, але у будь-якому випадку йдеться про ураження доволі цінної та рідкісної зброї.

9A331М комплексу 9К332
Бойова машина 9A331М комплексу 9К332 "Тор-М2", фото ілюстративне

І тут лише можна вкотре наголосити, що FPV-дрони — це доволі дешева та ефективна зброя, яка має постачатися у війська буквально тисячами, якщо навіть не десятками тисяч.

І сьогодні можна сказати, що процес насичення ЗСУ цим озброєнням вже фактично поставлено "на потік" — бо у процес залучено всі можливі ресурси, від волонтерів до програм на кшталт "Армії дронів". Також варто згадати й нещодавню заяву очільника "Укроборонпрому" Герман Сметанін, на потужностях державних підприємств здійснюється ліцензійне виробництво FPV-дронів існуючих моделей. І тепер залишається питання у нарощенні виробництва, бо такої зброї на полі бою "достатньо" аж ніяк не буває.

Читайте також: Скільки сьогодні може коштувати 120-мм міна і як довго чекати, якщо це поставки з-за кордону