xcounter
#

Скільки сьогодні може коштувати 120-мм міна і як довго чекати, якщо це поставки з-за кордону

11526
Фото — Rheinmetall
Фото — Rheinmetall

Україні 120-мм мінометні міни насправді потрібні ще на "вчора", але тут все теж впирається у виробничі потужності виробників

Німецька компанія Rheinmetall на своєму офіційному сайті оприлюднила пресреліз, в якому розповідає, що отримала замовлення від німецького уряду на постачання Україні 120-мм мінометних мін — кошти на це озброєння були виділені Німеччиною у рамках оголошеного раніше пакета оборонної допомоги на 400 млн євро.

У повідомленні німецької компанії відзначається, що усього Rheinmetall отримала замовлення на близько 100 тисяч 120-мм мінометних мін [with around 100,000 rounds of 120mm mortar ammunition].

Читайте також: Словаччина хотіла дати Україні 140 ракет до ЗРК "Куб" та інше на 40 млн євро, але не буде

Але тут також можна згадати, що раніше Міноборони Німеччини у рамках того ж таки оборонного пакета на 400 млн євро уточнювало, що буде поставлено 105 тисяч 120-мм мінометних мін, і що у цю кількість входять як фугасні, так і освітлювальні та димові боєприпаси.

120-мм мінометні міни
120-мм мінометні міни, фото — Rheinmetall

Щодо вартості замовлення, то у Rheinmetall відзначають, що вона коливається на рівні нижнього діапазону тризначної суми у мільйони євро [order worth a figure in the lower-three-digit million-euro range], і якщо брати показники у 100-150 млн євро, то тут ціна однієї міни може коливатися у межах від 952 до 1428 євро за одиницю.

У повідомленні також відзначається, що "завдяки нещодавньому придбанню іспанського виробника боєприпасів Expal компанія Rheinmetall ще більше зміцнила свій і без того великий досвід в галузі вогневої підтримки піхоти" — нагадаємо, що про угоду щодо купівлі Expal Systems стало відомо у листопаді 2022 року, сума становила 1,2 млрд євро.

Можна обережно припустити, що це такий собі натяк на те, що замовлення буде виконуватися саме на цих виробничих потужностях. Втім, попри все, поставка 105 тисяч мін Україні може розтягнутися аж на 24 місяці: "Поставки мають розпочатися найближчим часом і триватимуть протягом двох наступних років".

120-мм мінометні міни
120-мм міни для ЗСУ, виготовлені "Українською бронетехнікою" в кооперації з країнами НАТО, серпень 2023 року, фото – прес-служба компанії

У контексті розмови про 120-мм мінометні міни варто згадати, що наприкінці серпня цього року компанія "Українська бронетехніка" повідомила, що спільно з двома країнами-членами НАТО налагодила виробництво 120-мм мінометних пострілів для потреб Збройних Сил України. Для їх виготовлення використовуються сучасні технології, ці міни повністю відповідають стандартам НАТО. Наразі бійці Сил оборони України уже отримують тисячі таких мінометних пострілів.

Самохідний міномет Scorpion/Alacran
Самохідний міномет Scorpion/Alacran, фото — Global Ordnance

Нагадаємо, раніше Defense Express розповідав, як ЗСУ швидко та влучно "жалять" рашистів з самохідного міномета Scorpion (Alacran).

Читайте також: Озвучена сума, яка потрібна Армії США для закупівлі і розширення виробництва 155-мм снарядів