xcounter
#

Словаччина хотіла дати Україні 140 ракет до ЗРК "Куб" та інше на 40 млн євро, але не буде

35953
2К12 "Куб", ілюстративне фото з відкритих джерел
2К12 "Куб", ілюстративне фото з відкритих джерел

Словацький уряд взяв курс, за якого він більше не дає безплатно зброю, але і не заважає виконувати комерційні поставки

Під час свого засідання 8 листопада 2023 року уряд Словаччини відхилив рішення про передачу вже 14-го пакету військової допомоги України вартістю 40 мільйонів євро, який готувався ще попереднім урядом.

В цей пакет мали входити 4 мільйони патронів калібру 7,62 мм, 5172 снаряди до танкових гармат калібру 125-мм, вісім мінометів та 1200 мін, і 140 зенітних ракет до ЗРК "Куб". Про це повідомляє словацька державна агенція TARS.

Читайте також: Чи можна переробити М-46 родом з 1950-х із 130-мм на 155-мм, і наскільки це практично
Доставка залізницею машин словацького комплексу С-300 до України у квітні 2022 року, зображення з відкритих джерел

Видання нагадує, що за час повномасштабного вторгнення РФ до України попередній уряд Словаччини встиг надати 13 пакетів військової допомоги загальною вартістю 671 мільйонів євро.

І тут також варто додати, що Словаччина при цьому була однією із перших країн НАТО, які почали давати воюючій Україні винищувачі та вертольоти, засоби ППО та іншу важливу техніку. І що ще важливе крім С-300 та МіГ-29SA для ЗСУ поставила Словаччина, Defense Express розповідав у окремому матеріалі.

Словацькі МіГ-29SA перед перельотом в Україну, березень 2023 року, скрін-шот з відео Міноборони Словаччини

TARS нагадує, що рішення заблокувати 14 пакет безоплатної військової допомоги для України було прийнято через позицію нового очільника уряду Словаччини Роберта Фіцо, котрий обіцяв буквально "більше не дати жодного патрона нашій країні".

Водночас, той же одіозний Фіцо не став на заваді наявним комерційним оборонним контрактам України зі Словаччиною, мовляв, що "коли компанія хоче виробляти зброю і кудись доставляти її, звичайно, ніхто цьому не завадить".

САУ Zuzana 2, фото ілюстративне

Можливо, найбільш специфічним у описаному вище переліку заблокованої допомоги для України від Словаччини виглядає саме пункт про 140 зенітних ракет до комплексу "Куб". Але ж ЗСУ вже вдвічі натякали, що отримали ЗРК цього типу, при чому одним із постачальників була саме Словаччина.

Раніше Defense Express писав про те, що Німеччині знадобився майже рік, щоб дати Словаччині обіцяні ще в грудні MANTIS проти ракет та "Шахедів".

Також ми розповідали про те, що якщо на ЗРК "Куб" поміняти електроніку, але ракети будуть радянські, то що вийде.

Передача німецьких комплексів MANTIS словацьким ВПС, 24 жовтня 2023 року, фото – Міноборони Словаччини
Читайте також: На складах в РФ стоїть 2500 Д-30 та 2000 САУ "Гвоздика", і під них могли теж брати снаряди в КНДР