xcounter
#

На складах в РФ стоїть 2500 Д-30 та 2000 САУ "Гвоздика", і під них могли теж брати снаряди в КНДР

44003
Російські окупанти ведуть вогонь із Д-30 калібру 122-мм, ілюстративне фото довоєнних часів
Російські окупанти ведуть вогонь із Д-30 калібру 122-мм, ілюстративне фото довоєнних часів

Цей момент може дати краще розуміння, як саме північнокорейські снаряди посилять рашистів на полі бою

Історія з поставкою артилерійських боєприпасів із Північної Кореї для Росії "заграла новими фарбами" після однієї обмовки, яка примусила гадати, чи дійсно РФ виготовляє аж 1,5 млн снарядів на місяць, чи це просто обмовка. Бо тоді формальна логіка підказує, що якщо росіяни самі можуть робити настільки багато снарядів, то для чого їм тоді північнокорейські поставки.

Якщо ж повертатись до цього питання ще глибше, то можемо пригадати наприклад розслідування від команди OSINT-аналітиків Frontelligence Insight по темі, чи можна точно підрахувати, скільки справді снарядів РФ уже отримала від Північної Кореї.

Читайте також: Як із A-10 підбити хоча би Т-62 чи Т-72, і наскільки ефективний цей літак проти танків

І там вони наводять свою оцінку, що рашисти могли отримати від КНДР понад 0,5 млн боєприпасів, із яких 70% - це 152-мм снаряди, орієнтовно 386,4 тисяч штук, 20% - це 122-мм снаряди, або орієнтовно 211,2 тисяч штук, 10% - боєприпаси інших типів.

719-база артилерійського озброєння армії РФ станом на 14 жовтня 2023 року, оранжевим виділено зони із снарядами від Північної Кореї, зображення - Frontelligence Insight

Не довіряти такій оцінці підстав нема, тим більш, що вона базується на поєднанні інсайдерських даних та перевірці з відкритих джерел. Але тоді закономірно може виникнути питання, навіщо росіянам знадобився "мікс" із снарядів різних калібрів саме в таких кількісних пропорціях, якщо особливо зважити на те, що основним в армії РФ вважається все ж 152-мм калібр, як найбільш потужний та далекобійний.

Відповідь може лежати в наступній площині. У 2013 році Міноборони РФ заявило про зняття з озброєння та постановку на зберігання майже усіх буксируваних гаубиць Д-30 калібру 122-мм.

Певним винятком до лютого 2022 року в плані збереження Д-30 в строю були десантні частини армії РФ, для яких важливішою була в першу чергу саме мобільність цих артсистем, а уже в другу – рівень вогневої потужності.

Російські окупанти ведуть вогонь із Д-30 калібру 122-мм, ілюстративне фото довоєнних часів

Водночас, не пізніше початку 2023 року рашисти стали використовувати ті самі Д-30 як інструмент вогневої підтримки своїх "штурмових груп", практика формування в армії РФ триває і на даний момент.

Якщо ж подивимось на дані з відкритих джерел, то зможемо сказати не тільки те, що на складах зберігання армії РФ ще є багато артсистем, зможемо сказати також і те, що 122-мм калібр там займає значну частку. Наприклад, за даними The Military Balance 2023, на консервації росіяни можуть мати ще 2500 гаубиць Д-30, 2000 САУ2С1 "Гвоздика" та ще орієнтовно 2 тисячі буксируваних гаубиць М-30.

Водночас, в строю окупаційних військ на початок цього року, за даними того ж довідника, було всього 130 одиниць 2С1 "Гвоздика" та 140 гаубиць Д-30 (в десантно-штурмових частинах).

Російські окупанти ведуть вогонь із 2С1 "Гвоздика" калібру 122-мм, ілюстративне фото довоєнних часів

Ймовірно, на фактичні темпи розконсервації тих чи інших типів артсистем в рашистів впливає не тільки фактор потужностей їх ВПК, але й фактор по наявній номенклатурі боєприпасів також.

Тому на цьому тлі цілком можемо припускати, що РФ затребувала у Північної Кореї значну кількість і 122-мм снарядів (понад 200 тисяч одиниць) також, щоб збільшити темпи розконсервації артсистем відповідного калібру, та дати вищий рівень вогневої підтримки своїм штурмовим загонам.

Російські окупанти розгортають для ведення вогню Д-30 калібру 122-мм, ілюстративне фото довоєнних часів
Читайте також: ВМС США погодили "розумну бомбу" для своїх Super Hornet