xcounter
#

ЗСУ швидко та влучно "жалять" рашистів з самохідного міномета, що нещодавно засвітився на полі бою

6499
Самохідний міномет Scorpion/Alacran, фото — Global Ordnance
Самохідний міномет Scorpion/Alacran, фото — Global Ordnance

Сили оборони мають у своєму активі самохідний міномет Scorpion, який вже використовується на полі бою

Сили оборони України мають на озброєнні самохідний міномет Scorpion (Alacran) — раніше у жовтні у мережі з’явилися відео з нібито тренувань наших військових на цьому озброєнні, згодом кадри з використанням цього міномету безпосередньо на полі бою були оприлюднені в одному з відео спецпідрозділу KRAKEN.

Відео з тренувань

Читайте також: Чи дійсно РФ виробляє 1,5 млн артилерійських боєприпасів на місяць

Про те, які переваги має цей самохідний міномет в інтерв’ю виданню АрміяInform розповіли бійці одного з неназваних підрозділів Сил оборони України, які б’ють цією зброєю російське окупаційне військо.

Передусім військові, які експлуатують Scorpion, акцентують на двох важливих перевагах цього міномету — точності та швидкості. "Техніка показала себе дуже добре, вона точніша, ніж стаціонарний міномет аналогічного калібру будь-якого походження", — відзначає один з бійців.

міномет Scorpion
Міномет Scorpion на полі бою в Україні, фото — Kraken

"Повністю цифрова система управління вогнем дозволяє завдавати точні удари навіть на складній місцевості та за складних погодних умов, а також забезпечує автоматичне націлювання та повторне націлювання після кожного пострілу", — відзначають у NTGS. Ймовірне відхилення декларується на рівні 2 м на 1 км.

Щодо швидкості, то для розгортання Scorpion усього потрібно 15-20 секунд — для порівняння, щоб поставити стаціонарний 120-мм міномет військові витрачають 5-7, а то й 10 хвилин. Так само швидко Scorpion може й покинути позицію — за 21 секунду. Тому розрахунок міномета може якнайшвидше виконати завдання з ураження противника і покинути позицію, що надактуально в умовах, коли в небі може бути ворожий розвідувальний безпілотник.

До речі, розрахунок міномета Scorpion складається усього з двох військових (командир бойової машини та водій-помічник) проти 3-5 осіб у випадку зі стаціонарним мінометом, як радянським, так і західним. Опанувати машину теж доволі просто, якщо військовий раніше мав досвід експлуатації стаціонарних мінометів та мінімально знається на комп’ютерах.

Нагадаємо, що Scorpion — це фактично локалізація іспанського самохідного міномета Alacran від компанії NTGS (New Technologies Global Systems); водночас американська компанія Global Military Products займається адаптацією та поширенням міномета на міжнародному ринку.

Вага самої установки без боєприпасів становить 3250 кг, і її за потреби можна інтегрувати на шасі будь-якої колісної/гусеничної машини, вага якої становить понад 1,5 тонни. Як приклад, ЗСУ використовують Scorpion на базі пікапа Land Cruiser, водночас прототипи базувалися на машинах Land Rover Defender і іспанському позашляховику URO VAMTAC, також варто згадати й український варіант "Барс-8ММК", а також варіанти з HMMWV, всюдиходом Bandvagn 206 та Sherpa A2M.

Щодо самої мінометної системи, то на офіційному сайті Milanion NTGS відзначається, що "запатентована система охолодження ствола" дозволяє вести вогонь зі швидкістю 16 пострілів за хвилину [ймовірно, йдеться про першу хвилину роботи], а у випадку тривалої роботи — "можливість стрільби до 50 пострілів зі швидкістю 4 постріли за хвилину, підтримуючи температуру міномета нижче як 180°С".

Залежно від калібру, міномет може мати боєзапас у 72 міни калібру 81-мм або ж 40 мін калібру 120-мм, максимальна дальність відповідно становить 6500 та 8000 метрів.

Читайте також: Коли коментарі з соцмереж дійсно корисні: в "Укрспецсистемс" розповіли, як удосконалюють свій "ШАРК"