xcounter
#

Озвучена сума, яка потрібна Армії США для закупівлі і розширення виробництва 155-мм снарядів

5360
Фото — U.S. Army
Фото — U.S. Army

Сьогодні у США виробляють 28 тисяч 155-мм боєприпасів у місяць, і очевидно, що насправді потрібно набагато більше

Сполучені Штати вже відправили Україні понад 2 млн 155-мм артилерійських боєприпасів, і також підтримують Ізраїль, який зараз воює проти бойовиків з ХАМАСу, і сьогодні Армії США критично необхідно додаткове фінансування, щоб мати змогу швидко поповнити свої запаси.

Так, службі необхідно, щоб Конгрес США затвердив фінансування на рівні 3,1 млрд доларів, які необхідні як для закупівлі, так і розширення виробництва артилерійських боєприпасів — про це у вівторок, 7 листопада, заявив начальник відділу закупівель Армії США Даг Буш, розповідає видання Reuters.

Читайте також: Як із A-10 підбити хоча би Т-62 чи Т-72, і наскільки ефективний цей літак проти танків

"Фінансування дозволить розширити виробничі лінії, укріпити американську економіку та створити нові робочі місця", — відзначив він. Буш наголошує, що додаткове фінансування розглядається у рамках окремого запиту президента США Джо Байдена на суму 106 млрд доларів на допомогу Україні, Ізраїлю та інші безпекові потреби.

155 гаубиця M777
Фото — U.S. DoD

Кошти, які просить Армія США, підуть на модернізацію або будівництво підприємств з виробництва 155-мм артилерійських боєприпасів у низці штатів, зокрема Вірджинія, Каліфорнія, Техас і Теннессі.

Причому Буш відзначає, що з усіх 3,1 млрд доларів, які потрібні для артилерійських боєприпасів, на нарощення потужностей піде половина суми, а інша половина потрібна для безпосередньо закупівлі. Крім того, у рамках 106 млрд доларів передбачені кошти на фінансування розширення інших типів боєприпасів, зокрема ракет до ЗРК Patriot, виробництво яких планують збільшити з 550 до 650.

ЗРК Patriot
ЗРК Patriot, фото — U.S. DoD

Щодо виробництва артилерійських боєприпасів у США, то сьогодні оборонка США вже перегнала свій раніше затверджений план з виробництва 155-мм снарядів і вийшла на показник у 28 тисяч на місяць, водночас очевидно, що виробництво на рівні 336 тисяч боєприпасів на рік сьогодні аж ніяк не достатньо, тому в Армії США шукають нові можливості з розширення. Поки що у планах — вийти на показник у 100 тисяч боєприпасів на місяць у 2026 році.

Водночас питання розширення виробництва артилерійських боєприпасів дуже важливе і для Європи, де нещодавно один з найбільших виробників боєприпасів в регіоні, норвезька компанія Nammo, закликав до інвестицій у цей напрямок, відзначаючи, що у збільшення потужностей виробництва артилерійських боєприпасів європейських країн-членів НАТО треба інвестувати понад 6 млрд доларів.

Читайте також: ВМС США погодили "розумну бомбу" для своїх Super Hornet