xcounter
#

Заклик до інвестицій в ОПК стає тенденцією, цю тему зараз активно починають форсувати й в США

2082
Фото — U.S. Army
Фото — U.S. Army

Бо це може бути одним з ефективних способів, щоб оборонні компанії могли ризикувати щодо розширення виробництва, яке зараз впирається у "стелю"

Оборонно-промисловий комплекс США має низку проблем, які заважають ефективно розширяти виробничі потужності з виробництва озброєння та військової техніки — таку тезу висловлює очільник оборонного відомства країни Ллойд Остін, говорячи про стан запасів ОВТ в США, а також про обмеження в робочій силі, ланцюжку постачань, інфраструктурі тощо.

"Є деякі обмеження щодо того, наскільки швидко вони [підприємства ОПК] можуть робити певні речі. Проблеми з кадрами триватимуть. А коли ви розширюєте потужності, виникає проблема часу, необхідного для нарощування і забезпечення безперебійної роботи ліній", — відзначає очільник Пентагону, його цитує видання Defense News.

Читайте також: РФ поставила ракети "Вихрь" на Ми-28НМ, але при цьому апаратура вертольотів видає дивні проблеми

За його словами, деякі оборонні компанії були змушені навіть вимагати від робочих брати додаткові зміни, щоб тримати необхідні темпи виробництва: "Працювали у подвійні та потрійні зміни, щоб у деяких випадках вони могли виробляти боєприпаси та зброю з набагато більшою швидкістю".

На проблеми з робочою силою, ланцюжками постачань чи інфраструктурою наголошує Деб Фішер, сенаторка-республіканка від штату Небраска — вона акцентує, що нарощення потенціалу вимагає часу та ресурсів, але "ми можемо почати прямо зараз з цільових інвестицій у нашу базу з виробництва боєприпасів".

Наприклад, сенатор-республіканець від штату Арканзас відзначає, що сьогодні промисловості не вистачає інвестицій для пришвидшення виробництва двигунів для ракет, що використовуються у системі "Залізний купол".

Тобто — сьогодні спостерігається тенденція, коли у публічному вимірі все частіше озвучується теза, що виробникам треба зовнішні інвестиції для розширення виробництва. Так, раніше на цьому акцентував один з найбільших виробників боєприпасів в Європі, норвезька компанія Nammo — за їхніми оцінками, лише в збільшення потужностей виробництва артилерійських боєприпасів європейських країн-членів НАТО треба інвестувати понад 6 млрд доларів.

Фото — Nammo
Фото — Nammo

У контексті питання розширення виробничих потужностей оборонних підприємств варто згадати й те, що сьогодні низка компаній ОПК вже на повну завантажили свою поточні виробничі потужності (наприклад, та ж Lockheed Martin з ракетами GMLRS) і поки що не збираються розширятися, попри те, що попит на їхню продукцію значно більший за обсяги виробництва.

Ракета GMLRS, фото Lockheed Martin
Ракета GMLRS, фото Lockheed Martin

Це пов’язано з тим, що компанії банально не хочуть ризикувати — бо розширення це справа складна і вимагає значних коштів, водночас зараз виробники не завжди впевнені, що їхня продукція буде актуальна не тільки "сьогодні", але й "завтра".

Питання розширення виробництво могло б частково бути вирішеним за допомогою багаторічних контрактів — щоб виробники були впевнені, що вони завтра не залишаться без замовлень. І у США вже поступово рухаються у цьому напрямку, погодивши план багаторічних закупівель для ракет Patriot та GMLRS.

Але є суперечки щодо погодження багаторічних закупівель для таких ракет, як SM-6 та AMRAAM (остання з яких надактуальна і для України) — погодження блокують через затримки у програмах та нібито необґрунтовану вартість озброєння.

Читайте також: В Донецьку горять цистерни з паливом РФ, і там цікаво не тільки те, чи били HIMARS або JDAM-ER