xcounter
#

РФ поставила ракети "Вихрь" на Ми-28НМ, але при цьому апаратура вертольотів видає дивні проблеми

7128
Рашистські Ми-28, ілюстративне фото з відкритих джерел
Рашистські Ми-28, ілюстративне фото з відкритих джерел

Втім, навіть таке рішення виглядає раціональним, з поправкою на деякі дані

Російські окупанти в боях проти ЗСУ почали використовувати ударні вертольоти типу Ми-28НМ, до складу озброєння яких було інтегровано далекобійні протитанкові ракети "Вихрь", із дальністю порядка 10 кілометрів.

При цьому бортова апаратура цих гелікоптерів видає дивні проблеми: під час пуску ракет "Вихрь" спрацьовує сигнал про начебто опромінення ворожою РЛС або ж пуск ракети ворожого ЗРК. Але судячи з усього, для вертолітників ворога, які працюють на Ми-28НМ, така проблема в цьому режимі стрільби як мінімум є звичною. Відповідне відео уже з’явилось у відкритому доступі.

Читайте також: В Донецьку горять цистерни з паливом РФ, і там цікаво не тільки те, чи били HIMARS або JDAM-ER

Сам факт інтеграції далекобійних протитанкових ракет "Вихрь" на вертольоти Ми-28НМ та використання цієї "зв’язки" уже в боях є симптоматичною новиною.

Бо до цього такі гелікоптери могли застосовувати або ракети ЛМУР із дальністю пуску до 15 кілометрів, але споряджені уламково-фугасною частиною, або ж протитанкові ракети сімейства "Атака" із дальністю пуску до 5 кілометрів (що передбачає ризик заходу в зону дії армійської ППО Сил оборони України).

На інших модифікаціях вертольотів типу Ми-28 із керованого озброєння можуть використовуватись лише ракети сімейства "Атака".

Перша поява Ми-28НМ з інтегрованими ракетами "Вихрь", серпень 2023 року, зображення з відкритих джерел

Вперше про факт адаптації ракет "Вихрь" на Ми-28НМ російські пропагандисти заявили у серпні 2023 року. Вони нарікали, що не відбулась бортового обладнання на більш сучасніше, наприклад із установкою прицільної станції ГОЭС-451, і це не дозволятиме повною мірою ефективно відстрілювати ракети "Вихрь" із Ми-28.

Але навіть в такій конфігурації описане вище рішення виглядає по-своєму раціональним. Тому що навіть не прибравши відповідні технологічні проблеми, рашисти змогли як мінімум розширити ударний функціонал своїх Ми-28НМ, котрий щоправда в строю армійської авіації ЗС РФ налічується дещо більше десяти "бортів".

Раніше Defense Express розповідав про те, що після удару ATACMS з Бердянська "випарувались" понад 20 рашистських Ка-52 та Ми-8.

Рашистський Ми-28 під час війни проти України, фото з відкритих джерел
Читайте також: Щоб збивати рашистів до 160 км на F-16, треба ракета AIM-120C-8 AMRAAM, але ж яка зараз ціна