xcounter
#

Один з найбільших виробників боєприпасів у Європі каже, що йому треба зовнішні інвестиції для розширення

15464
Фото — Nammo
Фото — Nammo

Оборонні компанії впираються у стелю в контексті розширення виробничих потужностей з виробництва артилерійських боєприпасів і потребують додаткового фінансування

Потреби Європи в боєприпасах сьогодні оцінюються на рівні 13 млн снарядів, і таку кількість ОПК європейських країн-членів НАТО може виробити аж за понад 40 років, тому у норвезькій компанії Nammo, яка є одним з найбільших виробників боєприпасів у Європі, б’ють на сполох через боєприпасну кризу.

За оцінками компанії, сьогодні європейська "оборонка" може виготовляти менш як 500 тисяч боєприпасів на рік, і цього очевидно аж ніяк не достатньо, щоб задовольнити сьогоднішній попит на це озброєння, коли потреба буквально вимірюється мільйонами та навіть десятками мільйонів боєприпасів, йдеться у матеріалі на офіційному сайті парламенту Норвегії.

Читайте також: Армія РФ планує перейти до наступу на ще одній ділянці: де ворог посилив своє угруповання
155-мм боєприпас

І також очевидним є те, що сьогодні Європа не встигає у стислі терміни наростити виробництво артилерійських боєприпасів, щоб покрити бодай якусь значну частину цього попиту. "Причину можна знайти у трьох десятиліттях миру та невеликих оборонних замовленнях", — відзначають у Nammo.

Як приклад там згадують, що та ж Норвегія останній раз замовляла артилерійські боєприпаси у 1990-х роках, Швеція — аж у 80-х, водночас інші країни розміщували замовлення на невеликі партії від 5 до 20 тисяч боєприпасів зі значними інтервалами, тоді як зараз безпекова ситуація змушує армії Європи поновлювати і в разі збільшувати власні запаси, не говорячи вже про виконання контрактів для України.

Станом на сьогодні у Nammo перспективи у напрямку виробництва боєприпасів оцінюють як "похмурі" — наприклад, самій Норвегії треба буде витратити роки, щоб задовольнити власні потреби. У глобальному вимірі оцінки норвезької компанії теж не радують — там не вірять, що у короткостроковій перспективі європейський ОПК зможе покрити більш як 5-10% від усього попиту.

У компанії наголошують на тому — що сьогодні галузь відчуває серйозний дефіцит виробничих потужностей, і якщо уряди країн хочуть досягти успіхів у боєприпасному напрямку, то тут потрібна допомога, сьогоднішній рівень якої аж ніяк не достатній.

155-мм боєприпас
Діапазон застосування Ramjet 155, зображення від Nammo

Як приклад у Nammo відзначають, що отримають інвестиції у розмірі близько 75 млн норвезьких крон — це близько 6,725 млн доларів і це не більш як 0,5% від реальних потреб в інвестиціях у виробництво артилерійських боєприпасів. Водночас безпосередньо у Nammo вже протягом року інвестували у 5-10 разів більше, ніж зазвичай, і вичерпали свій ресурс.

Сьогодні Nammo займає до 25% європейського ринку артилерійських боєприпасів, водночас за оцінками компанії, сьогодні у збільшення виробничих потужностей треба інвестувати 70 млрд норвезьких крон (6,277 млрд доларів), з яких доля Nammo може становити до 20 млрд (1,79 млрд доларів). І також відзначається, що інвестиційна підтримка напрямку "може мати багато позитивних побічних ефектів, крім збільшення військового потенціалу".

Читайте також: Після удару ATACMS з Бердянська "випарувались" понад 20 рашистських Ка-52 та Ми-8