xcounter
#

Європі потрібно понад 14 років, щоб забезпечити річний запас боєприпасів з темпом стрільби у 20 тисяч в день

9258
Фото – Nammo
Фото – Nammo

Норвезький виробник боєприпасів б’є на сполох через сьогоднішні темпи виробництва артилерійських боєприпасів у країнах-членах НАТО

Повномасштабне вторгнення РФ в Україну в лютому 2022 році спричинило шалене збільшення попиту на озброєння та військову техніку, що своєю чергою викрило низку проблем в ОПК різних країн світу, пов’язаних з низькими темпами виробництва оборонної продукції та неспроможністю швидко підлаштуватися під сьогоднішні потреби.

Особливо критично це відчувається у боєприпасній галузі, де виробники після десятиліть стагнації намагаються нарощувати виробництво — втім, як розповідають у норвезькій компанії Nammo, яка є одним з найбільших виробників боєприпасів в Європі сьогодні питання боєприпасної кризи залишається надзвичайно актуальним і загрозливим для регіону — висновки компанії оприлюднив офіційний сайт парламенту Норвегії.

Читайте також: РФ продала Ефіопії комплекс РЕБ "Красуха-4", і тут питань більше, чим відповідей
155-мм боєприпас
Фото — Nammo

Як відзначають у норвезькій оборонній компанії, за дуже консервативними оцінками потреба європейських країн-членів НАТО у боєприпасах становить близько 13 млн — це з урахуванням поповнення запасів і з розрахунку на 30 днів бойової готовності.

Водночас щодо України, то тут посилаються на ось такі дані — що ще у березні цього року в Україні відзначали про потребу у 600 000 артилерійських боєприпасів на місяць — відповідно 7,2 млн боєприпасів на рік.

Тобто — в ідеалі у доволі стислі терміни "оборонка" Європи має забезпечити щонайменше 20 млн боєприпасів, водночас за оцінками Nammo, сьогодні європейські потужності дозволяють виготовляти менш як 500 тисяч артилерійських боєприпасів на рік.

Таким чином, щоб забезпечити лише потребу Сил оборони України з темпом стрільби у 20 тисяч боєприпасів на день, Європі треба витратити більш як 14 років. З темпом стрільби у 10 тисяч боєприпасів на день — трохи більш як сім років. А загалом щоб закрити потребу в регіоні і виготовити понад 20 млн боєприпасів — аж цілих 40 років.

І це з розрахунку, що вже сьогодні Європа має темпи виробництва артилерійських боєприпасів у 500 тисяч на місяць, хоча насправді ситуація по цифрах сьогодні може бути дещо гіршою — наприклад, відомо, що у лютому 2023 Європа мала темпи виробництва у 300 тисяч артилерійських снарядів на рік, тож наврядчи сьогодні ця цифра могла різко зрости аж до 500 тисяч.

Тут також варто згадати, що станом на сьогодні Європа не встигає поставити Україні 1 млн артилерійських боєприпасів згідно з визначеним у березні цього року планом — так, за 7 місяців було поставлено лише 30% від запланованого обсягу, тобто 300 тисяч боєприпасів.

Читайте також: Після удару ATACMS з Бердянська "випарувались" понад 20 рашистських Ка-52 та Ми-8