xcounter
#

Ракети Х-22, скільки їх ще у РФ та до куди можуть дістати

Ту-22М3 з ракетою Х-22
Ту-22М3 з ракетою Х-22
5779

Ворог епізодично використовує ракети Х-22, але робить це під час масованих ракетних обстрілів, а загалом з квітня випустив 42​ Х-22

Сьогодні, 13 листопада, на більшості частині України була оголошена повітряна тривога, яка тривала лише 11 хвилин, й була пов'язана, як повідомили Повітряні сили ЗСУ, із загрозою застосування ракет Х-22. Водночас пуск ракет здійснений не був.

Цілком можливо, що це був або тренувальний виліт носіїв Ту-22М3, з наближенням до пускових рубежів та/або робота ворожих систем РЕБ зі створення хибної загрози.

Читайте також: Рашисти вдруге за декілька місяців втратили рідкісну систему РЕБ

Й у будь-якому випадку загроза від ракет Х-22 залишається більш ніж значною, хоча й ворог використовує їх більш ніж епізодично. Зокрема востаннє повідомлення про їх запуск було ще 15 серпня, коли РФ під час комбінованої атаки запустила 4 таких ракети разом з 24 крилатими ракетами повітряного та морського базування. До цього, якщо обмежитись умовним "весняно-літнім періодом" у липні ворог у комбінованих ударах задіяв 15 таких ракет, у червні у трьох пусках ще 18 та 5 Х-22 у квітні.

Ту-22М3 з ракетою Х-22

Тобто загалом з квітня по вже майже середину листопада лише 42 одиниці Х-22, але жодна з них не була збита. Останнє пояснюється необхідність використання для їх перехоплення комплексів класу Patriot та SAMP/T, про що неодноразово зазначали у Командування ПС ЗСУ.

Водночас архаїчна система наведення цих ракет, які зазвичай використовують радіолокаційну головку самонаведення, дозволяє їм бити лише по великих об'єктах, як, наприклад, зернові термінали, як це було у липні в Одеській області, або торговельні центри, як у Кременчуку у червні 2022 року, чи у багатоповерхові житлові будинки, як у Дніпрі у січні 2023 року.

Також до загальної архаїчності системи наведення на технологічній базі 60-х років додається її низька надійність та низька точність інерціальної системи. Вона дає похибку, що має гарантувати приліт лише в умовний "квадрат" 10х10 км. Останнє не було для СРСР критичним, бо Х-22 мали уражати авіаносні угрупування ядерними зарядами.

Водночас й звичайна бойова частина Х-22 має вагу у 950 кг, що означає величезні руйнування. Зокрема у Дніпрі у результаті удару Х-22 по житловому будинку загинуло 46 осіб.

Х-22 дніпро

У РФ також офіційно повідомили, що "розробили" нову версію ракети Х-22, яка начебто отримала бойову частину потужністю 1700 кілограмів та нову систему наведення. Цілком можливо, що це відбулось за рахунок зняття радянської радіолокаційної головки наведення та інтеграції нової системи на основі супутникової навігації та оновлення блоку інерціальної системи.

Зрештою, відомо й про серійну версію Х-22 - Х-32, вже створену у РФ на базі радянських напрацювань. Її відрізняє значно більше задекларована дальність у 1000 км завдяки збільшенню паливних баків ціною зменшення розміру бойової частини та покращення системи наведення.

Водночас дальність Х-22 дуже часто зазначається, як 600 км, водночас це стосується не просто лише деяких версії Х-22, таких, як Х-22ПСИ, чи Х-22НА (з пасивними чи просто інерціальними системами наведення), а й за умови використання ядерного заряду, який значно легший за звичайну бойову частину. Тому актуальнішими будуть значення у 300 та для деяких версій (Х-22МА) у 400 км.

Але треба зазначити, що для наведення ракети з радіолокаційною головкою самонаведення їй необхідно захопити ціль перед пуском, а можливості Ту-22М3 дозволяли помітити на фоні моря таку ціль, як крейсер за 340 км, а впевнено захопити лише з 250-270 км.

Схема наведення ракет Х-22
Схема наведення ракет Х-22

Тобто правильніше буде вважати дальність пуску Х-22 з такою системою наведення саме у районі 300-350 км, що дозволяє ворогу з безпечних для себе пускових районів завдавати ударів по більшості території України окрім Волинської, Рівненської, Хмельницької та інших областей України на захід. Але це не стосується застосування можливо існуючих оновлених Х-22 з новими системами навігації та іншою реальністю дальністю пуску.

Читайте також: Фальстарт чергового "жесту доброї волі" від РФ: про що говорить "анульоване" відведення угрупування "Днепр"