xcounter
#

Стало відомо, скільки ATACMS могли Україні дати США, там цифра не порадує

8568
Тактичні ракети MGM-140 ATACMS та M142 HIMARS, ілюстративне зображення з відкритих джерел
Тактичні ракети MGM-140 ATACMS та M142 HIMARS, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Також відомо і про "одну із умов застосування", і вона нам не подобається завжди

За словами двох неназваних високопоставлених західних чиновників, Сполучені Штати Америки передали Україні начебто всього лише "близько 20" оперативно-тактичних ракет ATACMS. При цьому доставка самих MGM-140 на територію нашої країни відбувалась у суровій таємниці через побоювання, що РФ може атакувати транспорт з цими ракетами на шляху прямування.

При цьому стверджується, що фактична доставка ATACMS в Україну відбулась лише "в останні кілька днів" після того, як президент США Джозеф Байден подолав своє небажання, та дав дозвіл Пентагону на передачу такої зброї для ЗСУ. Про це йдеться в публікації The New York Times.

Читайте також: Україна отримала всі танки Abrams, які США обіцяли передати на початку року
Інфографіка, що відображає увесь арсенал до M270A1 та M142 HIMARS, зображення з відкритих джерел

Журналісти цього видання також розповідають, що "однією із умов використання" ракет ATACMS було не бити ними саме по території РФ.

Відзначається також, що хоча Україні були передані "ракети із обмеженою дальністю дії" (очевидно, тут маємо спрощену відсилку до характеристик версії M39 із дальністю пуску до 160 кілометрів – ред.), цієї дальності пуску має бути цілком достатньо, щоб "накривати" усі аеродроми рашистів, розташовані на тимчасово окупованій території нашої країни.

Цікавими у цій статті є твердження, що Пентагон не наважився передавати для нашого війська ракети у версії M57 із унітарною бойового частиною масою 227 кілограмів та дальністю пуску до 300 кілометрів, бо запаси таких ОТР начебто вкрай обмежені.

І також – акцент на тому, що ракети ATACMS у версії M39 є уже другим видом касетного озброєння, які США передали Україні, першим були саме касетні снаряди DPICM калібру 155-мм.

Нагадаємо, раніше Defense Express розповідав про те, що це за ракета ATACMS, яка реальна дальність та скільки їх. Також ми писали про те, що ЗСУ перші в історії били ATACMS саме по аеродромам, і уже є перший знімок результатів.

ATACMS, фото ілюстративне
Читайте також: Німеччина передала Молдові ще два вживаних бронетраспортери, угоду на які підписали у 2021 році