xcounter
#

Українські далекобійні дрони отримали ідеальну БЧ з повітряним підривом: ГУР додав деталей атаки авіабази "Оленья"

23599
Повітряний підрив Tomahawk
Повітряний підрив Tomahawk

У ГУР МОУ додатково прокоментували атаку авіабази стратегічної авіації РФ "Оленья" де на дальності понад 1800 км було уражено не один, а два Ту-22М3

Українські далекобійні дрони-камікадзе, які вже успішно атакують російські авіабази стратегічної авіації на дальності 1800 км, оснащені ідеальною для цих задач бойовою частиною. І саме її було використано під час останнього удару по аеродрому "Оленья".

Про це, разом з іншими додатковими деталями, повідомив представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов у інтерв'ю "Радіо Свобода".

Читайте також: ПТРК Bulsae-4 з КНДР у РФ не підтверджено, але звідки у Пхеньяна такі технології

Він зазначив, що у результаті такої атаки, коли бойова частина вибухнула над ворожими літаками, вдалось уразити не один, як повідомлялось раніше, а два Ту-22М3. Літак під номером 33 отримав пробоїни верхньої частини фюзеляжу, а під номером 31 - інші "певні пошкодження". Ремонт цих машин за оцінками ГУР МОУ може тривати декілька місяців.

Також він додав, що російська протиповітряна оборона не те що проґавила українські дрони, на авіабазі "Оленья" не спрацювала навіть повітряна тривога.

З боку ж Defense Express зазначимо, що встановлення на дрони для ураження літаків на авіабазах бойовими частинами із повітряним підривом - дійсно ідеальне рішення. Справа в тому, що у РФ навіть не передбачається поява для стратегічних бомбардувальників укриттів і вони стоять або на відкритих майданчиках, або так звані капоніри - відкриті зверху обваловані укриття.

авіабаза Украинка
Авіабаза "Украинка" в Амурській області, лише один Ту-95МС в укритті

Останні якраз можуть ефективно захисти від уламків у випадку наземного підриву, але безпорадні у випадку повітряного. Більше того, площа ураження після повітряного підриву більша за наземну. Тобто ефективність ударів українських дронів з такою бойовою частиною буде значно вища, ніж ті ж самі дрони з бойовою частиною з контактним підривом аналогічної ваги.

Більше того, це також пояснює, чому на супутникових знімках може не бути навіть слідів ураження ворожих літаків. Зокрема, такі бойові частини більше уламкові, ніж фугасні, тому можуть перетворити корпус літального апарату у решето, але на супутникових знімках він буде виглядати цілим. Зокрема можливо нагадати, що робить ATACMS з російськими вертольотами, під час вибухів касетних суббоєприпасів, які також є, в першу чергу, уламковими.

Ка-52 після ATACMS
Ка-52 після прильоту ATACMS

До речі, в ATACMS замість касетних бойової частини зараз встановлюється осколково-фугасна з опцією повітряного підриву. А для GMLRS для HIMARS такий підрив є базовим. Також такий режим мають і деякі крилаті ракети, наприклад Tomahawk.

Читайте також: У міноборони РФ оголосили, що виробляють 4000 FPV-дронів на добу: чи реально