xcounter
#

У міноборони РФ оголосили, що виробляють 4000 FPV-дронів на добу: чи реально

6544
FPV-дрони у РФ
FPV-дрони у РФ

4000 FPV-дронів на добу у РФ може здатися астрономічною цифрою, але її слід порівняти і з можливостями України

Очільник так званого міноборони РФ Белоусов озвучив цифри виробництва FPV-дронів, які, за його словами, різко виросли за останній час - "під 4000 за добу". Про це він заявив під час візиту до 45-ї бригади спецпризначення "ВДВ" РФ, яка зазнала значних втрат під час провальної спроби захопити Гостомель у 2022 році.

З боку Defense Express одразу зазначимо, що цифра у 4000 за добу лише на перший погляд сприймається, як астрономічна, хоча у будь-якому випадку є значною. Бо мова йде про виробництво у РФ 120 тисяч FPV-дронів на місяць або 1,46 млн одиниць за рік.

Читайте також: ПТРК Bulsae-4 з КНДР у РФ не підтверджено, але звідки у Пхеньяна такі технології
FPV-дрони у РФ

І якраз останню цифру можливо порівняти з колись фантастичним для України плановим показником у 1 млн дронів за 2024 рік. Про що активно говорили ще у грудні 2023 року і хоча багатьма вважалось, що це нереалістично, мова ще тоді йшла про збільшення виробництва не у рази, а на 67%.

Водночас наприкінці лютого 2024 року заступниця міністра з питань стратегічних галузей промисловості Ганна Гвоздяр повідомила, що у за перші два місяці нового року було виготовлено 200 тисяч FPV-дронів, тобто середній темп становив 100 тисяч одиниць на місяць на початку року. Якщо він був збережений, то це про 1,2 млн FPV-дронів на рік.

А у березні 2024 року Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров заявив, що поточні виробничі можливості України дозволяють виробляти до 2 млн FPV-дронів на рік, тобто майже по 5,5 тисяч на добу. Але питання знайти відповідне фінансування для того, щоб законтрактувати такий об'єм.

FPV-дрони
FPV-дрони масово виробляються, що в Україні, що у РФ, на фото - російські

Водночас, а на це також неодноразово звертали увагу і не лише виробники, а й в Уряді та у Силах оборони України, гнатися за виключно числовим показником - не дуже хороша ідея. Бо чим далі, тим на перше місце виходить реальна бойова ефективність кожної моделі FPV-дрона, які можуть бути оснащені тепловізором та/або машинним зором, що звісно підвищує його ціну та зменшує кількість, але може бути еквівалентом за ефективністю десяткам звичайних дронів.

Але повертаючись до оголошених у РФ цифр, то вихід ворогом на параметр 4 тисячі FPV-дронів на добу - цілком очікувано. Бо про це говорили й величезні гроші, які були вкладені Москвою у цей напрям, поява у РФ величезної кількості малих виробництв та початок їх збирання навіть на підприємствах типу хлібного комбінату у Тамбові.

Також варто зазначити, що для Белоусова тема дронів далеко не нова. Ще у квітні 2023 року він очолив новостворену урядову комісію з питань розвитку авіаційних безпілотників та позиціонував себе, як опікун цієї галузі.

Читайте також: У США таємно обрали п’ять компаній, які створять "мізки" для бойових безпілотних літаків CCA