xcounter
#

У США таємно обрали п’ять компаній, які створять "мізки" для бойових безпілотних літаків CCA

1216
Фото - General Atomics
Фото - General Atomics

Усього США хочуть побудувати тисячу "вірних ведених" безпілотних літаків у рамках програми Collaborative Combat Aircraft​

Повітряні сили США ще декілька місяців тому таємно "роздали" контракти одразу п’ятьом компаніям, які зроблять автономну систему, що стане основою для першої партії так званих "вірних ведених" - безпілотних бойових літаків у рамках програми Collaborative Combat Aircraft (CCA), які зрештою будуть виконувати місії в небі спільно з пілотованими винищувачами на кшталт F-35 чи майбутніх літаків шостого покоління.

Таку інформацію повідомив бригадний генерал Джейсон Вурхейс - втім, він відмовився з міркувань безпеки називати, які ж саме компанії отримали контракти, як розповідає видання Defense News.

Читайте також: Битва гвинтокрила з вертольотом та конвертопланом за контракт НАТО офіційно почалась

Тож якихось інших конкретних деталей щодо контрактів теж не розголошується - Вурхейс як виконавчий директор цієї програми лише зауважив, що ця автономна система стане такими собі "мізками" для майбутнього флоту безпілотних літальних апаратів Collaborative Combat Aircraft.

вірний ведений безпілотник CCA
Фото - Anduril

Нагадаємо, що раніше цього року ПС США зрештою обрали дві компанії - це General Atomics та Anduril - які будуть брати участь у подальшому проєктуванні, будівництві та тестуванні першої партії "вірних ведених" безпілотників CCA, і це був дійсно важливий крок для програми.

Так, у General Atomics як перший безпілотник CCA представляють свій дрон Gambit зі штучним інтелектом, його конструкція базується на іншому безпілотнику, XQ-67, який раніше Дослідницька лабораторія ПС США використовувала для перевірки концепції конструкції CCA. Безпілотник побудували на шасі, яке може бути базою для різних типів дронів, щоб забезпечити здешевлення виробництва і масовість.

Натомість зразок від Anduril для CCA отримав назву Fury, він має свою операційну систему Lattice, завдяки якій якраз і буде здійснюватися об’єднання з пілотованими винищувачами.

Вартість безпілотників поки що не розкривається. Можна згадати, що у 2022 році повідомлялося, що "ведений" БПЛА може коштувати як F-35, але це надзвичайно висока ціна для дрона і зрештою у США пішли шляхом можливого здешевлення вартості одиниці такого озброєння.

Також нагадаємо, що всього Сполучені Штати планують побудувати тисячу "вірних ведених", програма буде поетапною, загалом проєкт розрахований на термін до кінця 2030-х років.

Читайте також: Пакет допомоги від США на 1,7 млрд доларів, куди пішло 1,2 з них за програмою USAI