xcounter
#

Битва гвинтокрила з вертольотом та конвертопланом за контракт НАТО офіційно почалась

Racer від Airbus
Racer від Airbus
3712

Airbus, Lockheed Martin та Leonardo також назвали своїх союзників та партнерів у боротьбі за мегаконтракт у межах НАТО

На авіаційній виставці Фарнборо, яка традиційно раз на два роки проходить у Великій Британії, агенція НАТО з підтримки та постачання (NSPA) дало практичний старт програмі Next Generation Rotorcraft Technologies (NGRT) з розробки нового вертолітного літального апарату з високою крейсерською швидкістю.

І NSPA видала одразу три контракти на проведення детальних досліджень концепції платформи, які отримали Airbus Helicopters, Sikorsky (належить Lockheed Martin) та Leonardo. І таким чином у боротьбі зійшлись гвинтокрил, вертоліт та конвертоплан.

Читайте також: Крити вже нема чим: у Кремлі лякають тим, що вже й так зробили - про погрози ракетами середньої дальності

При цьому італійський Leonardo якраз і відповідає за конвертоплан, і вже оголосив про свій союз з американським Bell. А він нещодавно виграв у США аналогічний конкурс Future Long-Range Assault Aircraft (FLRAA) на розробку заміни UH-60 Black Hawk зі своїм конвертопланом V-280 Valor. Більше того, у Leonardo є конвертоплан AW609, який проходить випробування.

А він створювався якраз у більш ніж активній співпраці з Bell, хоча ця машина і розробляється, як цивільна із головною метою є створити швидкий, а крейсерська швидкість складає 463 км/год, транспорт для обслуговування бурових платформ, VIP-персон тощо.

Щодо Airbus Helicopters, то ставка зроблена на Racer, який має високу швидкість за рахунок штовахальних гвинтів, а також крила що і робить його гвинтокрилом і планується досягти крейсерської швидкості у 400 км/год. На додачу до цього - гібридна силова установка з акумулятора та двох двигунів Aneto-1X із опцією вимикання одного у польоті. Свій перший політ ця машина здійснила 25 квітня 2024 року.

При цьому у конкурсі NGRT Airbus вирішив не "грати самостійно", а об'єднатися з американським RTX (самим Raytheon та Collins Aerospace), а також пан'європейським ракетним конгломератом MBDA.

А от для Lockheed Martin, точніше Sikorsky, цей конкурс від НАТО буде спробою №2 після програшу Bell у конкурсі FLRAA. І цілком зрозуміло, що буде відправлено SB-1 Defiant чи Raider X, або наступна генерація ідеї із совісним вертольотом та штовхаючим гвинтом. При цьому для SB-1 Defiant крейсерська швидкість має становити 460 км/год.

Також Lockheed Martin, яка активно в американській програмі співпрацювала з Boeing, у конкурсі від НАТО набрала величезну кількість партнерів з Європи. Серед них BAE Systems, Hellenic Aerospace Industry, GE Aerospace, Kongsberg, Liebherr-Aerospace Lindenberg, Safran та навіть Rheinmetall.

Водночас поки дуже заразно навіть прицінюватись до рішень конкурсантів, не те що оголошувати фаворитів. Бо назвати NSPA швидким конкурсом неможливо, бо він матиме ще купу етапів, а його переможець буде постачати машини на рівні 2035-2040-х років.

Читайте також: У Китаї хочуть встановити бойові лазери на підводні човни: як це має взагалі працювати та навіщо