xcounter
#

Пакет допомоги від США на 1,7 млрд доларів, куди пішло 1,2 з них за програмою USAI

2708
Обслуговування Abrams (всі фото: US DoD)
Обслуговування Abrams (всі фото: US DoD)

Україна отримала від США 62-й транш за програмою PDA та 20 транш за програмою USAI загальною вартістю 1,7 млрд доларів

У США 29 липня оголосили про виділення нового траншу військової допомоги, який загалом оцінений у 1,7 млрд доларів. Ці кошти розподілені між двома основними програмами - Президентське вилучення (PDA) та Ініціативи сприяння обороноздатності України (USAI).

За PDA виділено 200 млн доларів, і це 62-й транш за цією програмою, який охопив передачу зенітних ракет до ЗРК NASAMS (AIM-9 та AIM-120), неназваних ракет короткої та середньої дальності, а також RIM-7 для FrankenSAM з "Буку". У пакеті боєприпаси для HIMARS, 105-, 155- мм артилерії та 120-мм мінометів, високоточне авіаційне озброєння, а також протитанкове озброєння - TOW, як комплекси, так і ракети, а також Javelin та гранатомети AT-4.

Читайте також: Рашисти кажуть, що зробили друге покоління бюджетного аналогу свого "Пеніциліну"
TOW
TOW

Окрім стандартного змісту у вигляді саперного обладнання та запасних частин, підтримки та іншого обладнання, окремими пунктами зазначено системи захищеного зв'язку, супутникові знімки та засоби РЕБ.

Жодний з цих пунктів не містить кількісного показника, тобто невідомо скільки саме було одиниць того чи іншого озброєння було виділено. Не дуже сильно допомагає і співставлення двох так званих Fact Sheet - загального переліку допомоги, які публікуються Пентагоном. Порівняння оновленого переліку від 29 липня з попереднім від 11 липня дає лише одну цифру - понад 30 тисяч протитанкових систем та боєприпасів.

Водночас цілі 1,5 млрд доларів, які є вже 20 траншем за програмою USAI, були виділені з мінімальною деталізацією. Відповідно до офіційного повідомлення вся ця сума піде на "підтримку обладнання, наданого раніше США". Жодних інших деталей цього дуже загального пояснення не надається. Але справа в тому, що Пентагон так чи інакше деталізує це шляхом публікації повідомлень про укладання контрактів.

допомога сша

З іншого боку, дійсно необхідно розуміти, що обслуговування, тобто постачання запасних частин та проведення середніх та капітальних ремонтів, дійсно коштує значних сум. І у багатьох випадках вартість озброєння складає лише 30% всіх витрат у межах її життєвого циклу. Чудовий приклад - витрати на F-35 включно з вартістю експлуатації.

Читайте також: Битва гвинтокрила з вертольотом та конвертопланом за контракт НАТО офіційно почалась