xcounter
#

Заміна Шойгу: хто такий Андрій Бєлоусов та що від нього чекати на посаді міністра оборони РФ

Андрій Бєлоусов
Андрій Бєлоусов
5302

Бєлоусов - це дуже наближена до Путіна людина, зі специфічним досвідом й він вочевидь отримав карт-бланш

Військовий злочинець та міністр оборони РФ Шойгу полишає свій пост, який беззмінно займав з 6 листопада 2012 року. Про це свідчить подання ватажком рашистів та президентом РФ Путіним на цю посаду Андрія Бєлоусова, який до цього займав посаду першого заступника голови уряду РФ.

Формально Шойгу не звільнений, а його заміна реалізована завдяки тому, що Путін в черговий раз провів вибори себе та заново вступив на посаду. А це означає технічну відставку усього складу поточного уряду та призначення нового. І формально Путін просто не подав Шойгу на пост та перевів його на посаду секретаря ради нацбезпеки, де він змінив на посаді Патрушева, якого перевели на неназвану посаду.

Читайте також: Американські ССО скоріш за все відмовляться від легендарної снайперської Barrett .50

Про такий сценарій подій у РФ деякі неофіційні джерела час від часу подейкували, а причиною ж називався рівень невдоволення Путіна, який поступово зростав через невиконання Шойгу обіцянок, як на фронті, так й в тилу на військових заводах.

Шойгу
Шойгу

Водночас призначення Бєлоусова точно стало сюрпризом, бо він немає жодного відношення до збройних сил. Але це людина, яка користується доволі високим рівнем довіри Путіна. Бо безпосередньо у путінській "колоді" він з 2007 року, коли той, будучи ще прем'єром, призначив його директором департаменту економіки та фінансів апарату президента РФ.

І загалом коли мова йде про Бєлоусова, якому нещодавно виповнилось 65 років, то необхідно розуміти, що він економіст та безпосередньо причетний до поточної російської макроекономічної моделі. Бо він був радником російських прем'єрів починаючи з Примакова, а це кінець 90-х. У 2006 році він став заступником міністра економічного розвитку і з цього часу не полишав верхні ешелони російської влади. У 2012-2013 році ненадовго очолив міністерство економічного розвитку РФ, після чого на сім років став радником Путіна.

Бєлоусов та Путін
Бєлоусов та Путін

З призначенням Міхаїла Мішустіна прем'єр-міністром РФ у 2020 році зайняв найвищу публічну посаду - першого заступника голови російського уряду. І саме з неї зараз пересідає у формально нижче крісло міністра оборони.

Причини такого призначення, скоріш за все, полягають у тому, що Бєлоусов має налагодити роботу військово-промислового комплексу РФ. На це вказує те, що у квітні 2023 року Бєлоусов очолив новостворену урядову комісію з питань розвитку авіаційних безпілотників. З цього часу він почав активно роздавати цінні вказівки, витребувати виконання строків та об'ємів. А зараз фактично позиціонує себе опікуном цієї галузі. Й така активність на такому доволі вузькому полі може бути пов'язана лише із виконанням особистого доручення Путіна.

Бєлоусов
Бєлоусов

З огляду на це, тепер задачею Бєлоусова буде значно ширше коло питань та спроба вижати все можливе із російського військово-промислового комплексу. Тобто те, що було задачею №1 для Шойгу, про що говорять його регулярні вояжі на підприємства та його порадами, як і що робити краще.

Які саме кроки на цьому шляху прийме Бєлоусов доволі важко спрогнозувати. Але не слід його недооцінювати, бо мова йде про людину, яка змогла протриматись при Путіні величезний час, залишаючись відносно маловідомою, але впливовою фігурою.

Також можливо уважно придивитись до його попередніх рішень, які можуть дати підказку у тому - що від нього очікувати. Зокрема у 2018 році для виконання популістичних "травневих наказів" Путіна, якими передбачалось значне підвищення соціального забезпечення, забрати 500 млрд рублів (8 млрд доларів на той час) у російських нафтових, хімічних та металургійних компаній шляхом значного підвищення податків. Але цього зроблено не було натомість, також за його ініціативою, ПДВ у РФ зріс з 18% до 20% у 2019 році.

Але у 2023 році Бєлоусов знову виступав з ідеєю зібрати 200-300 млрд рублів (близько 2-3 млрд доларів) з великого бізнесу, при цьому не у вигляді податку, а як добровільного внеску. Але цей внесок не торкався нафтогазової та вугільної промисловості та мав покрити дефіцит надходжень нафтових надприбутків.

Таким чином, Бєлоусов, скоріш за все, також почне активно "переливати" ресурси з одних галузей економіки у військово-промисловий комплекс. І у будь-якому випадку, заміна Шойгу на Бєлоусова це доволі сильний крок для Путіна, який вирішив перекинути саме на напрям військово-промислового комплексу дуже цінну фігуру. А важливість дорученого завдання та поточні умови вказують на те, що Бєлоусов цілком міг отримати карт-бланш.

Читайте також: Обвал будинку у Бєлгороді після вибуху: приліт, якщо він був, то з північного сходу і це про армію РФ