xcounter
#

ЗСУ "Нептуном" атакували С-300 у Ростовській області РФ, який прикривав НПЗ у Новошахтинську

9460
Випробувальний пуск "Нептуна"
Випробувальний пуск "Нептуна"

"Нептун" вже на постійні основі використовується для далекобійних ударів по РФ

Генеральний штаб ЗСУ офіційно повідомив, що сьогодні, у ніч на 21 серпня, був завданий удар по позиції зенітного ракетного комплексу С-300, який знаходився на території РФ поряд із населеним пунктом Новошахтинськ у Ростовській області РФ, що 160 км від лінії фронту.

А у формулюванні повідомлення є прямий натяк на те, який саме засіб був використаний для удару, бо зазначено, що удар завдавався підрозділами Військово-Морських Сил Збройних Сил України у взаємодії з іншими складовими Сил оборони. А єдина відома зброя у розпорядженні ВМСУ із такою дальністю - "Нептун", який вже використовувався для ураження російських ЗРК у поки окупованому Криму у 2023 році.

Читайте також: Як рашисти хочуть модернізувати свої протитанкові ракетні комплекси
Нептун ракета

Офіційно ця ракета була задіяна для ураження захопленого великого десантного корабля "Костянтин Ольшанський" в окупованому Севастополі 24 березня цього року. Також, за офіційним повідомленням Генштабу від 31 травня цього року, декілька ракет "Нептун" уразили нафтовий термінал в районі порту "Кавказ" на російському березі Керченської протоки.

Тобто українське військо достатньо активно використовує "Нептун" для ураження різноманітних цілей, а сама ракета дозволяє реалізувати доволі складні удари. Наприклад, навіть для атаки по С-300 під Новошахтинськом необхідно було подолати насичену протиповітряними засобами прифронтову зону та за складним маршрутом облетіти позиції ППО на окупованій території

Мету ж цього удару також цілком можливо припустити. Справа в тому, що саме у районі цього міста знаходиться нафтопереробний завод. Він до речі, став першою мішенню для ударів України далекобійними дронами ще у червні 2022 року. Тобто мова йде про створення коридору для ударних БПЛА.

Зазначимо, що наразі немає офіційної інформації щодо модернізації "Нептуна" для ураження наземних цілей. Але перетворення протикорабельної ракети на такий засіб більш ніж складна задача. Бо вона вимагає встановлення систем огинання рельєфу місцевості, систем навігації типу TERCOM та DSMAC, які дозволяють орієнтуватися без супутникової навігації, а також дуже чутливих головок самонаведення.

Читайте також: Сирський оприлюднив скільки загалом ворог використав ракет та дронів, скільки перехопили й скільки об'єктів уражено