xcounter
#

Україна має нову таємничу зброю, якою вже били по рашистах - це гібрид дрона і ракети

39271
Фото ілюстративне
Фото ілюстративне

Оборонно-промисловий комплекс України розширює номенклатуру далекобійного озброєння, яким можна знищувати об’єкти безпосередньо на території РФ

Сили оборони України мають на озброєнні нову ракету-дрон під назвою "Паляниця", яка вже пройшла перше бойове хрещення. Про це президент України Володимир Зеленський оголосив під час урочистої промови з нагоди Дня Незалежності України.

"Саме сьогодні відбулося перше та успішне бойове застосування нашої нової зброї. Абсолютно нового класу зброї - української ракети-дрона "Паляниці". Це новий наш метод відплати агресору. Ворога було уражено. Я дякую усім, хто це забезпечував: усім розробникам, виробникам і нашим воїнам. Пишаюся вами", - відзначив Зеленський про нову українську зброю.

Читайте також: Як зробити свій гібрид дрона-камікадзе та крилатої ракети, щоб бити по РФ

Цілком ймовірно, що це озброєння створювалося в умовах абсолютної секретності, водночас класифікація виробу як "ракета-дрон" підказує, що розробники пішли оптимальним шляхом поєднання ефективності та відносно невеликої вартості виробу у порівнянні з "повноцінними" крилатими ракетами, що має дозволити забезпечити масове виробництво в умовах дефіциту коштів.

Хоча Зеленський прямо наголосив, що цю нову ракету-дрон було використано "сьогодні", а у ніч на 24 серпня було здійснено успішну атаку по складу з боєприпасами у Воронезькій області і на кадрах, які відзняли місцеві мешканці під час атаки "українських безпілотників" зафіксовано звук реактивного двигуна, поки що важко сказати, що це була саме "Паляниця".

Бо, наприклад, міністр стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін у своєму дописі про це нове українське озброєння відзначив, що ракета-дрон "Паляниця" була використана для ударів по військовому об’єкту ворога на тимчасово окупованих територіях.

"Це дрон — і це ракета, адже за своїми тактико-технічними характеристиками виріб підпадає під обидва визначення. Ракет-дронів ставатиме більше, як вже стало більше дальнобійних ударних дронів, результати роботи яких ми бачимо майже щодня. Ракета-дрон — це наступний крок в еволюції українського defense tech. Ми з нетерпінням чекали моменту, коли можна буде продемонструвати ворогові його ефективність. Нарешті цей момент настав", - відзначив Камишін у своєму дописі.

Загалом у контексті цієї новини варто відзначити позитивну тенденцію появу в Україні, а також й масштабування виробництва різних далекобійних засобів ураження власного виробництва.

Так, наприклад, цього тижня у ВМС ЗСУ щонайменше двічі натякали, що для ураження цілей використовували ракету "Нептун" - йдеться про пором "Конро Трейдер", а також удар по ЗРК С-300 у Ростовській області РФ. А наприкінці липня Генштаб натякав на удар "Нептуном" по базі армії РФ під Курськом.

уражений пором
Уражений ймовірно ракетою "Нептун" пором "Конро Трейдер"

Це вже не говорячи про методичні удари українських далекобійних дронів як по тимчасово окупованому Криму, так і безпосередньо по території РФ, причому нещодавно один з українських дронів було зафіксовано неподалік від аеродрому "Оленья" за 1800-1900 км від кордону з Україною.

Читайте також: Україна буде виробляти 155-мм снаряди за ліцензією від норвезької компанії Nammo - офіційно