xcounter
#

Яка ще деталь важлива для БМП в строю ЗСУ, окрім двигуна та бойового модуля

5295
БМП з модулем БМ-7 "Парус", стоп-кадр з відео АрміяTV
БМП з модулем БМ-7 "Парус", стоп-кадр з відео АрміяTV

Або як зміни в умовах ведення боїв диктують зміни у вимогах до бойових машин

Один із підрозділів 57-ої окремої механізованої бригади отримав у своє розпорядження бойову машину, яка в репортажі АрміяTV була позначена як "БМП-2 із бойовим модулем БМ-7 "Парус"", хоча в соцмережах можна знайти припущення, що в цьому випадку мова була про переробку ПРП-3 на БМП з установкою модуля "Парус" та заміною двигуна УТД-20С1 від тої ж самої БМП-2.

На перший погляд, цей репортаж можна сприймати просто як матеріал про бойову машину, над якою попрацював вітчизняний ОПК, і з такого ракурсу там вистачатиме цікавих деталей.

Читайте також: Знайдена відповідь, що за це за дивні зелені проміні з неба помічають наші бійці й тут не місце жартам

Для початку зазначається, що бойовий модуль на цій машині оснащений трьома типами прицілів - денного й нічного бачення, і також тепловізійним прицілом. Зум камер настільки гарний, що дозволяє вести точний вогонь по малогабаритним цілям навіть на дистанції до 4 кілометрів.

Порівняно із бойовими машинами піхоти радянського зразка, саме ця БМП, що фігурує в репортажі, відрізняється високим рівнем комп’ютеризації, і саме цей аспект займає найбільше часу в екіпажу на освоєння машини.

Установлена на бойовий модуль "Парус" 30-мм автоматична гармата може вести вогонь чотирма типами боєприпасів – бронебійно-запалювальними, бронебійними, уламково-фугасними та уламково-трасуючими, в основному для стрільби використовуються саме уламково-фугасні. Процес заряджання гармати максимально автоматизований, порівняно із БМП радянського зразка.

БМП з модулем БМ-7 "Парус", стоп-кадр з відео АрміяTV

Наводиться також і цікаве порівняння, що УТД-20С1 від БМП-2 демонструє значно кращу надійність роботи, аніж силова установка від БМП-1. І там загалом складається картина, що ця БМП з модулем БМ-7 "Парус" в розпорядженні 57-ої окремої механізованої бригади відрізняється від своїх радянських "ровесників" кращими можливостями по ситуаційній обізнаності екіпажу, точністю ведення вогню та надійністю роботи силової установки у різних режимах.

Однак коли там мова йде саме про екіпаж бойової машини, то тут починається найцікавіше. Мовляв, "книжка пише", що екіпаж БМП має складатись із трьох осіб – командир машини (відділення), механік та навідник, але у цій бойовій машині екіпаж складається лише з двох осіб, тобто механік та навідник, а командир відділення працює безпосередньо з піхотою на полі бою.

При цьому, як стверджується, засоби зв’язку на цій бойовій машині дозволяють постійно тримати контакт та обмінюватись даними з піхотою, якій власне й надається вогнева підтримка.

Відтак, з наведеного вище випливає важлива деталь для насправді будь-якої БМП в строю ЗСУ – не тільки характеристики бойового модулю та силової установки, ситуаційна обізнаність й точність ведення вогню, але й можливість постійно підтримувати зв’язок з піхотою, в інтересах якої власне й ведеться бойова робота.

Читайте також: РФ в 2022 році мала реактивний дрон Е95М за $50 тис, чому їм знадобилась "Гербера"