xcounter
#

В Польщі розкрили, скільки в них уже зараз є танків K2, та скільки мають поставити у 2024 та 2025 роках

9477
K2 ЗС Польщі, фото - Wojsko Polskie
K2 ЗС Польщі, фото - Wojsko Polskie

Про які темпи поставок йде мова, і про що це взагалі свідчить

До кінця 2024 року в розпорядженні збройних сил Польщі має бути загалом 84 основні бойові танки K2 від Південної Кореї, із 56 машин загалом мають бути отримані цьогоріч, як передбачають умови контракту.

Уже відомо, що із згаданих вище 56 танків на цей рік вже точно поставлено 46 одиниць, а до відправки готується чергова партія K2 від південнокорейської Hyundai Rotem, щоправда кількість танків у цій партії до відправки на даний момент не розголошується. Про це йдеться в публікації польського порталу Defence24, котре в свою чергу посилається на південнокорейські ЗМІ.

Читайте також: Австралія списує свої останні M1A1 Abrams, які раніше вже просила Україна
Вивантаження танків К2 для збройних сил Польщі в порту Гдиня, грудень 2022 року, фото - Defence24

Автори видання деталізують, що на даний момент не є відомим навіть орієнтовний період, коли ж танки в цій партії мають бути доправлені в Польщу.

Але натомість вони продовжують, що в 2025 році Південна Корея має передати Польщі ще 96 K2, після чого загальна кількість танків цього типу в строю Війська Польського має досягти 180 одиниць. Що в свою чергу стане відправною точкою для реалізації нового етапу в цьому контракті, а саме – початку виробництва локалізованих танків K2PL саме на потужностях польського ОПК.

Від Defense Express наголосимо, що наведені вище цифри є важливими не тільки для зокрема розуміння поточних темпів переозброєння Війська Польського на сучасні ОБТ південнокорейського виробництва, але й загалом для розуміння однієї важливої тенденції в роботі світового ринку озброєнь.

Польський K2, весна 2023 року, фото наводить видання ZBiAM

Давайте для початку звернемо увагу на розбивку по поставкам K2 від Південної Кореї для Польщі, яка випливає з наведених вище цифр – орієнтовно до 40 машин в 2023 році, до 60 машин в 2024 році та під 100 машин в 2025 році, тобто очевидним є покрокове нарощування виробництва та поставок в розрізі трьох років. І саме завдяки тому, що довготривалий контракт дозволяє розгорнути поступове та масове виробництво необхідного озброєння

Тим більш, що танки потрібні не просто для формальної наявності в складі війська, але й для формування боєготових частин. А далі треба врахувати й такий момент, про який стало відомо ще у травні 2023 року - хоча Польща отримала перші К2 лише за 102 дні після замовлення, перші батальйони цих танків будуть боєздатні лише за 3 роки. Тобто є пряма кореляція, що чим раніше будуть поставлені машини, тим більшим є запас часу на формування боєздатного "бронетанкового кулака".

Хоча з іншої сторони, етап переходу Польщі до власного, локалізованого виробництва танків K2PL на своїх потужностях обіцяє принести свою специфіку. Тут ми можемо пригадати дві новини з інтервалом буквально в кілька днів у травні 2024 року – спочатку йшлось про те, що у Польщі розкрили масштабні плани випуску корейських K2PL, і там про понад сотню машин на рік, майже як Abrams. А потім про взагалі інше – що хоча Польща почне робити танки K2PL аж в 2027 році, про місце виробництва скандалять уже.

Читайте також: Є перший серійний вертоліт на заміну UH-1N Huey, але чому програму взагалі можуть скасувати