xcounter
#

У Польщі розкрили масштабні плани випуску корейських K2PL: понад сотню машин на рік, майже як Abrams

2536
 K2 для Норвегії
K2 для Норвегії

У випадку реалізації цих планів Польща увірветься у бронетанкову галузь з потужною лінією виробництва бронетехніки

Проєкт локалізації виробництва корейського танка K2PL від Hyundai Rotem для Польщі - це не лише про надмасштабний контракт на 820 машин, це і про отримання компетенцій та виробничих можливостей абсолютного нового рівня. І все це має бути реалізовано у доволі стислі та чітко конкретизовані строки.

Про це свідчить презентація дорожньої карти постачання, локалізації та виробництва танків K2, яка пройшла на форумі Defense 24 Days, що зараз проходить у Варшаві.

Читайте також: ЗМІ дізнались про деталі по доставці крилатих ракет SCALP-EG для ЗСУ, там є цікаве
K2PL виробництво
Дорожня карта виробництва K2PL (джерело фото: @btvt2019)

Відповідно до неї, до 2025 року Польща буде отримувати танки у стандартній версії K2 з Кореї, які згодом мають пройти модернізацію до полонізованої версії. Випуск нових танків PL має розпочатися наприкінці 27 - на початку 2028 року. І, за логікою, цьому передуватиме розгортання виробництва комплектуючих безпосередньо у Польщі.

Саме виробництво K2PL розподілено у пропорції 500 на 320 машин і більшу частину має випустити Polska Grupa Zbrojeniowa, яка є головним виконавцем контракту з польської сторони.

K2 танк
Версії K2

З боку Defense Express зазначимо, що сама локалізація передбачається на доволі широкому рівні. Зокрема повідомлялось про те, що у Польщі будуть виробляти танкові корпуси, гідропневматичну підвіску, танкову гармату, будуть встановлювати польські електронні компоненти та засоби зв'язку.

Окрім того, K2PL отримає цілий ряд нововведень з метою посилення захисту. Мова йде про інтеграцію комплексу активного захисту, встановлення додаткового динамічного захисту, посилення захисту від мін та інтеграцію комплексу РЕБ. І у презентації прямо сказано, що ці нововведення пов'язані із опрацюванням досвіду війни в Україні.

K2PL
K2PL (джерело фото: @btvt2019)

Зрештою плани у PGZ дійсно більш ніж об'ємні, а строки доволі стислі. А у теперішніх умовах найбільш складним може виявитись запланований темп виробництва. Бо завершення постачання 820 K2PL визначені на рівні 2035 року, тобто за 7 років. Це означає потребу їх випуску у середньому темпі 117 танків на рік спільними зусиллями. При цьому слід зазначити, що Hyundai Rotem навряд спрямує 100% своїх виробничих потужностей на виконання польського контракту.

Для порівняння темпів виробництва танків, то точно відомі поточні темпи випуску Abrams, який становить 12 машин на місяць, або 144 танки на рік. Щодо виробництва Leopard 2 точні дані відсутні. А за наявною неофіційною інформацією KMW зараз може виробляти до 50 Leopard 2 на рік з нуля. А на допомогу можуть прийти строки виконання контрактів на постачання Leopard 2A8 до Італії, також на умовах локалізації: за наявним планом 132 Leopard 2A8IT та ще 140 інших бронемашин будуть постачатися 14 років.

Тобто якщо плани Варшави будуть реалізовані, то мова йде про те, що Польша стане вкрай потужним виробником танків. І саме тому у дорожній карті прямо вказано, що існує можливість експорту K2PL до інших країн. Тим паче, що K2 може почати крокувати по Європі не лише за рахунок контракту з Польщею, а й з Румунією, яка зараз активно прицінюється до корейського танка.

Читайте також: Військові 47-ї бригади розповіли про плюси американських танків Abrams M1A1 SA і що їм не вистачає