xcounter
#

У Польщі оголосили доволі стислі строки початку власного виробництва танків K2PL

K2 Black Panther
K2 Black Panther
4455

K2PL має стати для Польщі основним танком у кількості від 1000 одиниць, а виробництво валової частини з них потребує дійсного напруження усього оборонно-промислового комплексу, але винагородою за це є значно більші можливості, ніж просто озброїти себе самостийно

Коли Польща обрала корейський танк K2 мова одразу йшла про те, що валову частину з них буде побудовано у самій Польщі у спеціальній версії K2PL з дуже широким ступенем локалізації. Й Варшава має отримати 180 танків K2 та може самостійно побудувати 820 одиниць, але об'єктивно кількість танків власного виробництва може бути скоригована в залежності від потреби.

І якщо перші машини корейського виробництва Польща почала отримувати у доволі рекордні у теперішніх реаліях строки - лише 102 дні, то початок локалізованого виробництва також більш ніж швидкий - 2026 рік. Саме такий строк, як пише Defense24 визначений польською Агенцією озброєння. Цей строк прив'язаний до завершення постачання всіх 180 танків корейського виробництва, який визначений на рівні 2025 року.

Читайте також: Французи вважають, що в армії РФ до 2024 року може залишитись від 1500 до 250 танків

Над доволі масштабною задачею випуску танка, а для Польщі це буде перший досвід у сучасній історії, буде працювати Hyundai Rotem, Polska Grupa Zbrojeniowa та Wojskowe Zakłady Motoryzacyjne. А на останньому підприємстві, яке має досвід обслуговування танків Leopard 2A5, вже розпочались підготовчі роботи. Також підприємства конгломерату PGZ та WZM мають отримати додаткове фінансування для того, щоб вкластися у поставлені строки.

Було розкрито й деякі елементи локалізації. Зокрема корпуса танків будуть збиратися на Заводі Цегельського [H. Cegielski - Poznań] Polish Armaments Group, що входить у PGZ. Гідропневматична підвіска K2PL - на PZL-Kalisz.

K2PL
Макет K2PL, який відрізняється подовженою базою

Планується локалізувати й виробництво танкової 120-мм гармати, а у вигляді додаткового озброєння обрано кулеметний модуль (турель) від ZM Tarnów. Електроніка також частково буде польського виробництва, зокрема навіть у танках корейського виробництва вже встановлені польські засоби зв'язку від WB Group.

Таким чином у випуску K2PL буде брати значна частина польського оборонно-промислового комплексу. А це звісно комплексно підіймає її можливості, нарощує виробничу базу та компетенції, хоча й запорукою цього є додаткові інвестиції.

Але саме така внутрішня інфраструктура для Польщі є вкрай необхідною умовою враховуючи кількість машин, які вона планує створити. Бо коли мова вже йде про 1000 одиниць, а ця позначка не факт, що є фінальною, то постає питання їх постійного обслуговування та модернізації.

K2
K2

Також для Варшави створення власної сучасної танкобудівної промисловості дозволить вийти й на міжнародний ринок, на якому конкурувати умовним K2PLбуде доволі легко, якщо розігнаний виробничий маховик дозволить обійти темпи постачання умовних Leopard 2 та Abrams. При цьому спільні корейсько-польські зусилля означають доволі потужну синергію, як на ринках Азії, так й на європейському ринку, з прицілом на Африку та далі.

Читайте також: ЗСУ отримали дрон Saker Scout із повноцінним штучним інтелектом: чому це більше ніж важливо