xcounter
#

Австралія списує свої останні M1A1 Abrams, які раніше вже просила Україна

3729
Австралійський M1A1 Abrams, фото - Australian Defence
Австралійський M1A1 Abrams, фото - Australian Defence

Схоже, що в "Зеленого континенту" вивільнюється певна кількість танків, які в теорії можуть бути передані Україні

Армія Австралії списує останні наявні в строю танки типу M1A1 Abrams, для заміни яких в 2025 році мають надійти M1A2 SEPv3 від США, які були замовлені ще в 2022 році. В даному випадку мова про списання саме тих машин, по яким Україна раніше озвучувала публічний запит до Австралії про можливу передачу для ЗСУ.

Якщо конкретніше, то Міноборони Австралії повідомило, що наприкінці липня цього року був списаний останній із танків M1A1 Abrams, які були в строю 2/14-го полку легкої кавалерії та розміщувались на базі в Брісбені.

Читайте також: Є перший серійний вертоліт на заміну UH-1N Huey, але чому програму взагалі можуть скасувати
Австралійський M1A1 Abrams, фото - Australian Defence

Цікаво, що очікувані від США танки M1A2 SEPv3 будуть розміщені значно північніше, на базі в Таунсвіллі, і це було передбачено зокрема "Білою Книгою" Міноборони Австралії за 2024 рік, про що в своїй публікації пише портал Janes.

Далі варто нагадати такі деталі. На початок 2024 року в розпорядженні армії Австралії було 59 танків типу M1A1 Abrams, які уже на той момент вважались застарілими, і по котрим українська дипломатія тоді подала уже другий публічний запит на можливу передачу для ЗСУ.

На це була також публічна реакція уряду Австралії, котра по суті звучала як "ні", і там наводились одразу кілька аргументів організаційного характеру. Перший із них – що списані танки все рівно треба буде передати в США для проведення ремонту, щоб уже потім їх можна було передавати в розпорядження наших військових.

Австралійські M1A1 Abrams, фото - Australian Defence

Наступний аргумент, який заявляла австралійська влада – мовляв, вони хочуть дотриматись певної планомірності, за якою спочатку надійдуть нові танки від США, а уже тоді можна буде списувати старі "Абрамси". Але, як бачимо, із поки невідомих мотивів ця послідовність була порушена.

Тому цілком ймовірним може бути варіант, за якого за рахунок списаних австралійських M1A1 Abrams виникне ще одне джерело поповнення парку бронетехніки для ЗСУ.

Раніше Defense Express писав про те, чи справді в країнах Європи є аж 2000 Leopard 2, і в яку пастку можуть потрапити розробники нових ОБТ.

Читайте також: Наземні дрони нищать рашистів: "сюрпризи" у посадках для ворога (відео)