xcounter
#

Є перший серійний вертоліт на заміну UH-1N Huey, але чому програму взагалі можуть скасувати

1632
Всі фото - Boeing
Всі фото - Boeing

Програма заміни гелікоптерів UH-1N Huey фактично триває з 2016 року, а зараз взагалі може бути скасована

Компанія Boeing цього тижня, 5 серпня, повідомила, що поставила повітряним силам США перший серійний гелікоптер MH-139A Grey Wolf, який буде розташований на авіабазі Малмстром у штаті Монтана. "Цей гелікоптер буде напрямку підтримувати зусилля з модернізації ПС США", - відзначив виконавчий директор та менеджер програми MH-139 Азім Хан, наголосивши, що флот цих гелікоптерів важливий для майбутнього нацбезпеки, оскільки "гратиме вирішальну роль у ядерній тріаді США протягом десятиліть".

Цей гелікоптер було поставлено у рамках контракту, який Boeing та Leonardo отримали ще навесні минулого року - йдеться про постачання 13 гелікоптерів на суму у 285 млн доларів. Після чого ПС США видали другий контракт на постачання ще сімох гелікоптерів. З урахуванням ще шести машин, як були виготовлені та поставлені для проведення досліджень, випробувань та оцінок, загальна кількість законтрактованих MH-139A Grey Wolf наразі становить 26 одиниць.

Читайте також: Які можуть бути варіанти із застосуванням вертольотів для полювання на "Шахеди"

Нагадаємо, що Grey Wolf призначені для заміни в американському війську UH-1N Huey. MH-139A - це військова версія комерційного гелікоптера AW139 від Leonardo. Ці нові гелікоптери передусім будуть виконувати завдання з патрулювання ядерно-ракетних полів, перевезення військових посадовців та пошуково-рятувальних робіт.

Причому програма заміни UH-1N Huey тягнеться досить довго - аж з 2016 року, коли вперше було оголошено тендер. Контракт для Boeing було видано у 2018 році, а першу випробувальну машину ПС США отримали у 2019, після чого програма зіштовхнулася з низкою проблем. Зрештою, у 2023 році Boeing поставив шостий, останній випробувальний Grey Wolf.

Втім, передача першої серійної машини аж ніяк не означає, що було розв’язано проблеми з усіма "підводними каменями", як випливає з публікації видання Defense News.

Річ у тім, що якщо спершу ПС США планували закупити понад 80 нових гелікоптерів на заміну Huey, то зрештою через бюджетні обмеження ця кількість скоротилася фактично вдвічі - до 42 машин.

Але зрозуміло, що зменшення загальної кількості машин, які планує закупити служба, негативно вплинуло на подальшу вартість одиниці - у виданні не називають конкретні цифри, але тут виникла дійсно парадоксальна ситуація, коли ціна за один гелікоптер виросла настільки, що тепер цілком може стартувати перевірка у рамках закону Нанна Маккарді 1982 року.

Згідно із цим законом, тепер оборонне відомство США має довести Конгресу наступне - по-перше, що закупівля гелікоптерів MH-139A Grey Wolf дійсно важлива для нацбезпеки країни. По-друге, що вони справді не мають інших варіантів, як би можна було б зекономити на закупівлі цих машин. Щодо другого пункту, то у ПС США раніше вже відзначали - проблему можна вирішити, якщо Конгрес виділить кошти на додаткові машини.

Крім того, в оборонному відомстві мають продемонструвати, що проєкт заміни Huey має вищий пріоритет у порівнянні з іншими програмами, бюджет яких можна було б скоротити на користь закупівлі гелікоптерів MH-139A Grey Wolf. Якщо Пентагон не буде переконливим у своїх доказах перед прогресом, то програму взагалі можуть закрити.

Читайте також: Дійсно історичний удар FPV-дроном: з’явилося відео, як він влетів у хвіст вертольоту Ми-28 рашистів