xcounter
#

Які можуть бути варіанти із застосуванням вертольотів для полювання на "Шахеди"

6286
Варіант підвіски Р-60 під Ми-24, архівне зображення з відкритих джерел
Варіант підвіски Р-60 під Ми-24, архівне зображення з відкритих джерел

Яка є практика та напрацювання по використанню гелікоптерів проти безпілотників

У цій публікації ми хочемо повернутись до однієї з деталей, яка згадувалась у офіційному звіті Повітряних Сил про відбиття масованої атаки російських дронів-камікадзе Shahed-136/131 в ніч на 31 липня 2024 року, а саме про залучення армійської авіації Сухопутних військ для бойової роботи по ворожим БПЛА.

Це було перше за весь час повномасштабного вторгнення офіційне повідомлення про залучення саме армійської авіації для відбиття атаки російських БПЛА. І тут логіка вказує, що тут була мова про застосування саме гелікоптерів як своєрідних "повітряних мисливців" на "Шахеди".

Читайте також: Чим важливий натяк Генштабу на удар "Нептуном" по базі армії РФ під Курськом

На даний момент поки нема розуміння, скільки вертольотів і якого саме типу могли бути використання для відбиття цієї масованої атаки російських дронів у ніч на 31 липня 2024 року, і яке озброєння вони використовували. Але тут можемо поставити ось такі акценти.

На перший погляд, сама постановка питання про можливе використання гелікоптерів для полювання на російські дрони може виглядати як щось зовсім незвичне.

Але для початку ми можемо пригадати епізод зразка жовтня 2018 року під час ООС, коли Мі-24 армійської авіації ЗСУ був залучений для збиття російського розвідувального БПЛА "Орлан-10", що літав між Лисичанськом та Сєвєродонецьком на Луганщині, для ураження використовувався кулемет в носовій частині гелікоптера.

Заодно можемо пригадати повідомлення про те, що осінню 2017 року з’явилось фото "апгрейду" Мі-8 під можливе застосування ракет "повітря-повітря" Р-73, для чого на гелікоптер було встановлено пілон від МіГ-29 ранніх серій. Який розвиток отримав цей проект, залишилось невідомим, але маємо згадати і про сам факт таких робіт.

Врешті, маємо згадати і про історію, як в радянські часи експериментували з установкою Р-60 на Ми-24 для ППО. Сама по собі концепція виглядає цікаво, але в наших умовах її реалізація може зіткнутись із ресурсним дефіцитом, оскільки в нас нема умовно "надлишкових" ракет Р-60 або ж Р-73.

"Апгрейд" Мі-8 під Р-73, 2017 рік, архівне фото з відкритих джерел

Тим не менш, якщо зважити на те, що російські загарбники намагаються використовувати ударні Ми-28 для перехоплення далекобійних дронів-камікадзе Сил оборони України, то і на цьому тлі варіант із залученням з нашої сторони гелікоптерів як "повітряних мисливців" на "Шахеди" виглядає вцілому закономірним.

Читайте також: Чи використала РФ масово нові БПЛА "Гербера" під час рекордної атаки майже 90 дронами