xcounter
#

Чи використала РФ масово нові БПЛА "Гербера" під час рекордної атаки майже 90 дронами

3747
БПЛА "Гербера"
БПЛА "Гербера"

БПЛА "Гербера" виробляється з фанери та пінопласту і цілком може виконувати завдання виснаження української ППО

Враховуючи те, що сьогодні у ночі, 31 липня, РФ запустила для удару по Україні 89 далекобійних дронів-камікадзе, з'явилось припущення, що значна частина з них була не Shahed-136, а новими "Гербера", які зроблені з фанери та пінопласту.

Таке припущення зробив фахівець Сергій "Флеш" Бескрестнов, що на це натякає багато факторів. Зокрема сама кількість дронів та те, що Сили оборони показали 100% результат. Також було додано відео (раніше опубліковане Командувачем ПС ЗСУ Миколою Олещуком) з падінням дрона після збиття у нехарактерному штопорі із палючим корпусом.

Читайте також: Rheinmetall запустив в Угорщині завод з виробництва боєприпасів: скільки часу на це пішло

Defense Express звернувся до власних джерел за уточненням та отримав інформацію, що під час цієї атаки дійсно ворог застосовував дрони "Гербера", але не масово і мова йде про одиничні випадки. Зокрема один з таких дронів був збитий на південному напрямі.

Як і минулий збитий дрон він не мав бойової частини, тому найбільш вірогідна мета його використання - хибна ціль та відволікання уваги. При цьому дрон, який зроблений з фанери та пінопласту та дуже дешевих комплектуючих, дійсно може використовуватись для цього завдання.

Двигун та паливний бак БПЛА Гербера
Двигун та паливний бак БПЛА "Гербера"

Але наразі мова про те, що значна частина знищених ворожих дронів була саме "Герберами" - не підтверджується. Також зазначимо, що у Повітряних силах України опублікували відео з роботою української ППО по дронах, при цьому на відео можливо розгледіти характерні закінцівки крила Shahed-ів.

Водночас у "Гербери", попри використання аналогічного аеродинамічного рішення "літаюче крило", хвостове оперення повноцінне.

Слід зазначити, що активне використання ворогом таких дешевих дронів саме як хибних цілей є доволі вірогідним сценарієм. Але наразі мова вочевидь йде про одинокі зразки.

Читайте також: Чим важливий натяк Генштабу на удар "Нептуном" по базі армії РФ під Курськом