xcounter
#

СРСР експериментував із Р-60 на Ми-24, і схоже, що рашисти про таке згадали

5881
Варіант підвіски Р-60 під Ми-24, архівне зображення з відкритих джерел
Варіант підвіски Р-60 під Ми-24, архівне зображення з відкритих джерел

Інакше і не пояснити, чому вони вирішили використовувати ударні вертольоти для протидії БПЛА

У відкритому доступі є кадри від 12 лютого 2024 року, на яких зафіксовано, як рашистський Ми-24 переслідує невідомий БПЛА в повітряному просторі над Ленінградською областю РФ. Загалом обставини цієї події залишились невідомими, зокрема – чи збили росіяни цей дрон, або ж куди направлявся цей БПЛА.

Однак ці кадри дозволяють говорити, що російські військові систематично використовують ударні гелікоптери для можливої протидії нальотам наших БПЛА на критичну інфраструктуру країни-агресора, яка дає Кремлю ресурси на подальше ведення війни проти України. І тут ми можемо пригадати зокрема повідомлення про те, як рашисти "полювали" на наші дрони-камікадзе на своїх Ми-28.

Читайте також: Іспанія хоче модернізувати понад 200 своїх Leopard 2E, але не має чіткого проекту та бюджету
Рашистський Ми-24 намагається перехопити невідомий БПЛА, 12 лютого 2024 року, зображення з відкритих джерел

Але раз тут мова про використання рашистами Ми-24 для "полювання" на БПЛА, то можемо пригадати й про таку історію, яку Defense Express раніше описував у своїх публікаціях, а саме – як за радянських часів експериментували із установкою Р-60 на гелікоптери Ми-24 саме для виконання завдань ППО.

Якщо коротко, то радянські військові почали відпрацьовувати можливе використання Ми-24 для перехоплення малорозмірних повітряних цілей на малих висотах.

Практикувались такі варіанти підвіски ракет Р-60 – або по чотири на основних вузлах підвіски, або ж по дві ракети на кожному з вузлів під керовані протитанкові ракети. При цьому для прицілювання перед пуском Р-60 передбачалось використати штатний бортовий приціл АСП-17В.

Варіант підвіски Р-60 під Ми-24, архівне зображення з відкритих джерел

Загалом досвід використання Ми-24 в такому режимі за радянських часів був визнаний невдалим. Але схоже, що ця практика аж ніяк не зупинила рашистів уже під час повномасштабної війни проти України. Тому ми і можемо бачити кадри, як росіяни намагаються перехоплювати дрони-камікадзе своїми ударними гелікоптерами.

Читайте також: США можуть підняти в повітря лише три із п’яти B-52, канібалізм запчастин виріс на 200%